КЗП се произнесе за индексацията на мобилните оператори

Оценете тази статия...

Както писахме преди два дни, мобилните оператори обявиха, че са решили да вдигнат цените на месечните си абонаменти с около 5% за всички съществуващи абонати. Промяната в таксуването трябва да се извърши в първото тримесечие на 2022г., а от Vivacom обявиха дата 5 февруари 2022г.

Само часове след като А1 и Vivacom обявиха намеренията си, КЗП(Комисия за защита на потребителите) се самосезира и обявиха, че ще извършат проверка по случая.

Комисията за защита на потребителите извършва проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители. Проверката има за цел да установи дали планираните промени биха били в съответствие с клаузите в конкретните договори и с одобрените общи условия. Комисията поверява и коректността на представянето на новите параметри, периода и обхвата на прилагане.

Днес вече е налично и тяхното становище, което гласи, че решението за индексация на месечните абонаменти и вдигането на цените за текущи потребители, е нелоялна политика и подлежи на санкция.

Според Димитър Маргаритов, председател на КЗП, мобилните оператори имат право да вдигнат цените на месечните абонаменти, но не и по начина, по който са обявили, че ще го направят. Според предоставените документи в КЗП, става ясно, че увеличението е с около 5%, което е инфлацията за 2020г. и 2021г., а според закона индексация е възможна единствено спрямо инфлацията за предходна година.

Увеличението на месечните такси, което е обявено да се извърши през първото тримесечие на 2022г., трябва да бъде с процентът инфлация за 2021г., който все още не е обявен от НСИ.

Димитър Маргаритов добави и едно уточнение. КЗП могат да глобят мобилните оператори за нелоялна практика, но не могат да повлияят на ценообразуването. Становището на КЗП е подкрепено от правителството, а вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обеща, че държавата ще застане зад потребителите.

Практиката е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат два пъти цената. Те искат да го направят за 2020 и за 2021 накуп през януари или февруари, когато излезе индекса на НСИ и да се отрази във фактурите за февруари”, подчерта още Нинова. “От днес ще има акт на органа, с който тази нелоялна търговска практика се забранява. Предупреждаваме операторите, че ако го направят ще наложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем поскъпването”

Следим темата с интерес и ще ви държим в течение с новостите.

Автор

Tagged: , , ,

Коментирайте....