Отговорът на мобилните оператори за решението на КЗП

Оценете тази статия...

Една от най-коментираните теми в последните дни е решението на мобилните оператори да индексират и повишат цените на месечните си абонаменти. Както А1 и Telenor уведомяват на техните сайтове, това се налага, тъй като инфлацията за 2020г. и 2021г. е близо 5%, а техните цени не са се променили. Телекомите предоставят качествени услуги на потребителите си, а нарастващите разходи са в ущърб на икономическата им стабилност като компании.

А1 индексация и прекратяване на договор
А1 индексация и прекратяване на договор
Индексация абонаментни планове Теленор
Индексация абонаментни планове Теленор

Комисия за защита на потребителите(КЗП) се самосезира по този казус и проведоха разследване, а становището им не закъсня. Според тях решението на мобилните оператори е в разрез с лоялната политика към текущите потребители и подлежи на санкция. Правителството, в лицето на Корнелия Нинова, застана зад решението на КЗП и обяви, че потребителите ще получат нужната подкрепа, за да се защитят.

Отговорът на мобилните оператори за решението на КЗП

Естествено всяка история си има две страни и трябва да се разгледа всяка една гледна точка.

Както е вписано в договорите на всеки от нас, мобилните оператори имат право да повишат месечните ни такси с инфлацията за изминалата година, като това увеличение може да бъде единствено веднъж годишно. И ето тук всъщност се поражда проблемът и разминаването със законите.

Това, което A1 и Telenor искат да направят е да индексират месечните такси за две предходни години наведнъж. Според тях това е с цел да ни предоставят високо качествени услуги без да търпят загуби, заради нарастващата инфлация. Другата причина да искат да го направят по този начин е за да не натоварват излишно сметките на потребителите си. Ако направим една калкулация на среден месечен абонамент от 20лв с индексация 4.1% ще получим увеличение с 0.82лв. Ако индексацията бъде направена на два пъти, както е по закон и според нашите договори, увеличението ще бъде с минимална разлика – 0.828лв. Както забелязвате разликата е под една стотинка.

A1 и Telenor обжалват в съда решението на КЗП и заповедта на Корнелия Нинова. Вицепремиерът и министър на икономиката обясни пред журналисти, че въпреки обжалването на заповедта, тя трябва да се спазва, докато съдът не се произнесе. Заповедта не се отнася за Виваком, тъй като единствено те са решили да индексират с инфлацията само за една година, както е по закон.

Изводът от ситуацията, е че повишаване на цените на A1 и Telenor ще има. Все още не се знае дали с инфлацията за една година или за две, а когато съдът се произнесе ще ви уведомим веднага.

Това, което може да е в плюс за някои от потребителите, е че при повишение за две години наведнъж може да прекратите договорите си, ако такава клауза не присъства в общите условия.

Автор

Tagged: , , ,

Коментирайте....