Как да си прехвърлим сайта от Weebly на WordPress?

Оценете тази статия...

Ако сте решили да създадете свой собствен уебсайт от нулата, има голяма вероятност да използвате създател на уебсайтове като Weebly, за да го направите. Макар че това може да изглежда като добър – и евтин – избор за прост „направи си сам“ уебсайт с няколко страници и публикации, със сигурност не е най-добрият вариант за качествен и оптимизиран за SEO уебсайт.

Кои са Weebly?

Weebly, както Wix и много други, са платформи, които имат изградена система за създаването на уебсайт без да имате никакви познания в програмирането. Всичко се строи визуално с провлачване на мишката и с няколко клика. Харесвате си предварително готова тема на сайта, пренареждате бутони, добавяте нови страници – всичко само с мишката.

За всеки, който не разбира от писане на код, правене на уебсайтове и не иска да отделя много финанси, това е идеалният вариант, с който да започне и да изгради визуално своята идея. Плановете стартират от 70-80лв годишно и предлагат безплатен хостинг, като недостатъка им е, че нямате пълен достъп до файловата система на сайта си и при евентуално местене, цялата информация в него е почти неизползваема.

Ако отговаряте на 100% на условията по-горе и не ви трябва нищо друго – можете да спрете да четете до тук.

Какво е WordPress?

WordPress е безплатна система за управление на съдържанието с отворен код, написана на PHP и съчетана с база данни MySQL или MariaDB. Характеристиките включват архитектура на плъгин и система от шаблони, посочени в WordPress като теми.

WordPress предлага по-голяма гъвкавост в сравнение с Weebly и превъзхожда почти във всяко отношение. Ако имате нужда от обикновен блог, креативно портфолио или дори магазин за електронна търговия, послушайте нашият съвет и го създайте с помощта на самостоятелно хостваната версия на WordPress. Той има разнообразие от супер полезни плъгини за избор и хиляди теми, подходящи за почти всякакъв сайт, който някога бихте искали да създадете. В по-голямата част от случаите WordPress е най-добрата система за управление на съдържанието, която можете да използвате.

Спокойно можем да кажем, че WordPress захранва над една трета от интернет, защото по последни данни в края на 2019г., 38% от сайтовете в интернет са направени именно на него. Повечето хора, които разбират от материята ще ви препоръчат или WordPress или Joomla като системи, с които да управлявате съдържанието на вашият сайт, но в днешния случай ще разгледаме първият вариант.

Как да си преместим уебсайта от Weebly към WordPress в няколко лесни стъпки?

Има няколко стъпки, които ще трябва да предприемете, преди да преминете от Weebly към WordPress. Прегледайте списъка по-долу, за да се уверите, че сте напълно готови да превключите платформи. Въпреки че може да изглежда стряскащо, напълно си струва да надстроите сайта си до самостоятелно хостван WordPress.

Преместете си домейна.

Ако вашият сайт първоначално е създаден на Weebly, тогава вероятно сте регистрирали името на домейна си и чрез тях. В този случай може да искате да преминете към различен регистратор, като SuperHosting например. Възможно е това да не е задължителна стъпка, но ако премествате сайта си от Weebly, тогава може да преместите и регистрацията на домейна. Обикновено Weebly таксува повече за регистрация на име на домейн, така че е разумно да го регистрирате другаде. Възможно е също така да сте използвали безплатната версия на Weebly с „.weebly.com“ в URL адреса. Ако случаят е такъв, ще трябва да потърсите ново име на домейн без .weebly.com, което ще използвате на вашия сайт на WordPress.

Купете си хостинг.

Weebly е всеобхватна онлайн услуга, което означава, че те хостват всички уебсайтове на тяхната платформа. С версията на WordPress, която се хоства самостоятелно, ще трябва да закупите хостинг. Ако търсите качествен уеб хостинг на достъпна цена, горещо препоръчвам и използвайте услугите на COLIN J.D. STEWART.

Той използва най-новата технология на уеб сървъра и осигурява отлично обслужване на клиентите. Вашият уеб хостинг е от решаващо значение и е важно да изберете качествен хост от самото начало. Не купувайте възможно най-евтиния хостинг, защото получавате това, за което плащате … и ще получите скапан, бавен уебсайт, който кара посетителите ви да искат да си запалят компютрите. Не знам за вас, но когато посетя бавен уебсайт, напускам и никога не се връщам. Има нещо толкова непрофесионално в един сайт, който отнема едно вечно зареждане. Покажете на клиентите си, че се грижите за тяхното приятно сърфиране в мрежата и да си изберете качествен хостинг.

Според това какъв домейн сте ползвали при Weebly, може да се наложи да направите временен домейн, докато прехвърлите цялата информация.

Инсталирайте WordPress

След като сте преминали стъпката за домейна и имате хостинг, трябва да инсталирате и самият WordPress, като има различни възможни сценарии, според хостинга, който сте избрали. Ако имате някакви затруднения се обърнете към хостинг екипа за помощ. Можете първоначално да използвате темата, която е по подразбиране, колкото да прехвърлите информацията.

!!! Не прехвърляйте медийни файлове и изображения преди да сте избрали правилната тема за вас. В началото можете да започнете със страници и блог постовете, но чак когато изберете с коя тема ще ви е сайта пристъпете към прехвърляне на медия, тъй като всяка тема има собствени изисквания и форматиране в строго индивидуални размери на снимките.

За оптимизиране на снимките можете да си изберете един от многото плъгини, които се предлагат в WordPress, но ние ползваме и препоръчваме Imagify – лесна настройка и ниска цена.

Местене на съдържанието

Ако вашият сайт е малък, може лесно да копирате и поставите цялото си текстово съдържание от публикации и страници. След това можете да изтеглите всичките си изображения, като щракнете с десния бутон и ги запазите. Ще искате да изпробвате този метод само ако имате шепа публикации и страници (20 или по-малко) или много търпение. При по-големите сайтове е по-добре да използвате автоматизирана миграция или дори да я възлагате на външни изпълнители, ако не се чувствате комфортно да се заемете със задачата сами.

Местене от Weebly към WordPress

Автоматизираното преместване звучеше най-безболезнено за нас и затова използвахме този вариант, но имайте в предвид, че не всичко е напълно съвместимо и все пак ще се наложи да прегледате информацията и да я преправите след това, ако се налага.

Преместете си блог постовете.

Weebly предоставя RSS емисия, която може да се използва за автоматизиране на прехвърлянето на публикации в блогове към WordPress (или друга платформа).

  • Щракнете върху бутона RSS на вашия сайт в Weebly и вашата емисия ще се отвори като XML файл във вашия уеб браузър.
  • След това отидете на File> Save Page As. По подразбиране ще бъде текстов файл с .txt в края. Просто променете .txt на .xml и имате XML файл, готов за импортиране в WordPress.

След като запазите вашата RSS емисия на Weebly като XML файл, ще трябва да изтеглите плъгин, за да я импортирате в WordPress. Weebly използва формата ATOM, така че импортването по подразбиране на WordPress не може да се използва. Изтеглете плъгина WP All Import, за да импортирате вашия XML файл в WordPress. Той работи наистина добре и ви позволява да картографирате всички полета във вашата емисия в WordPress. След като успешно импортирате старата си Weebly XML емисия в WordPress, сте готови да преминете към следващата стъпка.

Както казахме по-рано не всичко е съвместимо и работи на 100%, затова и на нас ни се разпознаха само 30% от статиите и останалите се наложи да се копират и напишат ръчно и отново.

Конвертирайте съществуващите страници

Weebly предоставя само емисия за публикации в блога, но не и за страници. За да получите HTML файловете за всички страници на вашия сайт Weebly, трябва да експортирате целия сайт. В Settings>General въведете своя имейл адрес и щракнете върху бутона Email Archive. След като имате експортираното архивиране на сайта на вашия компютър, можете да използвате приставката HTML Import 2, за да импортирате всички страници. Той не е актуализиран от доста време, но все пак работи и си струва да се използва, ако имате куп страници за преместване.

Прехвърлете и провете вашите медийни файлове

Третата стъпка в този автоматизиран процес на мигриране е да проверите дали всички ваши медийни елементи са импортирани правилно. Споменатата по-рано приставка за импортиране на HTML върши добра работа при импортирането на свързани медийни файлове във вашите страници и публикации, така че всичко трябва да е точно.

Добре е да прегледате страниците и публикациите си, за да сте сигурни, че всички медийни елементи са на правилното им място. Ако забележите липсващи елементи, можете ръчно да ги запазите и качите във вашата медийна библиотека на WordPress.

Понякога URL адресите на медийните елементи се объркват и вместо действителната снимка ще видите икона на липсващо изображение. Най-вероятно приставката е свършила добра работа, за да премести всичко в WordPress, но отново е разумно да проверите всичко отново.

Може да не се притеснявате даже и нещо да не работи, както трябва – няма непоправими грешки, а информацията в Google е безгранична, а винаги можете и да се обърнете към фирма, която да извърши всичко вместо вас срещу заплащане.

Автор

Tagged: ,

Коментирайте....