Как да поискате Google да изтрие разговорите, които не сте искали да чуе

Оценете тази статия...

Предполагаме, че повечето от вас имат Смарт устройство – Смартфон, смарт часовник, смарт гривна, Смарт устройства за дома. А какво правите, когато не искате тези устройства да ви слушат (а те го правят постоянно)?Разговорите с Google Assistant могат да бъдат удобен начин да получите отговори на въпроси, да пуснете интелигентния си дом или да попитате за времето. Но от време на време, Асистентът може да отговори на въпрос, който не сте задали към него, или може случайно да запише фрагмент от разговор, който не искате да чуе.

Почти всичко, което правите, докато сте влезли в акаунта си в Google на устройство, се съхранява от Google, така че е разбираемо, че може да не искате Google да има записи на разговори, с които изрично не искате помощ от Google Assistant. Особено след като AmazonAppleGoogle и Microsoft всички бяха хванати по-рано тази година, използвайки компании подизпълнители, за да слушат гласови записи, записани от техните виртуални асистенти, някои от които били записани случайно и включваха чувствителна частна информация. 

Но има една проста команда да накараме Google да изтрие последното нещо, което сте му казали: просто кажете „Здравей, Google, това не беше за теб“ (“Hey Google, that wasn’t for you”) и Google Assistant ще изтрие последното съобщение, което сте го попитали.

Тествах го и се оказа, че работи както се очакваше. Попитах Google Assistant какво е времето и това се появи на страницата My Activity за моя акаунт. Когато след това казах, че записът не е за Google Assistant, въпросът ми за времето беше изчезнал от страницата.

Според страницата за поддръжка на Google можете да кажете и следните фрази, за да изтриете записи през определени периоди от време:

  • “Hey Google, delete my last conversation.” – изтрива последен разговр
  • “Hey Google, delete today’s activity.” – изтрива активността за деня
  • “Hey Google, delete this week’s activity.” – изтрива активността за последната седмица

А ако искате да изтриете отделни записи, всичко, което някога сте поискали от Google Assistant, или Googleавтоматично да изтрие записи след 3 или 18 месеца, можете да направите това от Google Assistant Activity dashboard. По същия начин можете да помолите Alexa на Amazon да изтрие записи на гласа ви, въпреки че трябва да отворите настройките в приложението Alexa и да включите “Enable Deletion by Voice”, за да го направите. След като направите това, можете да кажете “Alexa, delete what I just said”, за да изтриете последното нещо, което сте го питали, или “Alexa, delete everything I said today”, за да изтриете записи от този ден. Можете също да изтривате записи поотделно, на партиди или да настройвате автоматични изтривания чрез приложението Alexa или на Alexa Privacy page.

Автор

Tagged: ,

Коментирайте....