ФБР иска да знае дали FaceApp е използван в кампании за политическа дезинформация

Оценете тази статия...

ФБР нарича FaceApp “потенциална заплаха за контраразузнаването” от Русия

FaceApp може да е забавление и игра за известни личности, но ФБР разглежда приложението, базирано в Русия, като потенциална заплаха за националната сигурност.В писмо от 25 ноември до сенатор Чък Шумер, демократ от Ню Йорк, помощник-директорът на ФБР Джил Тайсън заяви, че агенцията разследва FaceApp заради връзките му с Русия. 

Приложението, което прави снимки и добавя ефекти, които могат да накарат хората да изглеждат по-възрастни или да добавят усмивка към снимките си, е базирано в Русия. 

„ФБР счита всяко мобилно приложение или подобен продукт, разработен в Русия, като FaceApp, за потенциална заплаха за контраразузнаването въз основа на данните, които продуктът събира, неговата политика за поверителност и условия на използване и правните механизми, с които разполага правителството на Русия, която разрешава достъп до данни в границите на Русия “, пише Тайсън в писмото.

Отговорите на ФБР дойдоха като отговор на писмо, което Шумер изпрати на 17 юли, когато FaceApp беше в разгара си. FaceApp стана част от вирусното предизвикателство, тъй като знаменитости като Jonas Brothers и LeBron James са използвали филтрите си, за да остареят цифрово.

Скептиците изразиха опасения с FaceApp, след като разгледаха внимателно условията му на услуги и установиха, че политиката за поверителност позволява на разработчиците на приложението да получат постоянни права върху изображенията на хората, както и да предоставят данните на рекламодателите.

Уил Щрафах, главен изпълнителен директор на Guardian, компания за мобилни услуги, за първи път анализира приложението през юли и сподели опасения за оценката на ФБР.

“Не сме забелязали данни за злонамерено поведение в FaceApp, само нескопосани практики за развитие, които донякъде са адресирани с изскачащ диалог”, каза Страфах. “Няма данни за заплаха от чуждестранно разузнаване и такива твърдения от ФБР са доста несправедливи спрямо задграничните разработчици.”

ФБР отказа коментар.

Автор

Tagged: ,

Коментирайте....