Epic Games и Fortnite: Какво се случи досега?

Оценете тази статия...

Fortnite беше премахната от магазините за мобилни приложения на Apple и Google и това отключи лавинообразни хапливи отговори от засегнатите страни

Ситуацията, създала се в последните дни, се задълбочава с всеки следващ отговор на някоя от засегнатите страни. Всяка компания цитира точки от договорни условия и брани името си, появиха се видео материали, които се тълкуват като подигравка на една компания с друга, а онлайн се разменят хапливи коментари на привърженици и на трите страни в тази история.  


Как всъщност започна всичко?


“Днес, 13 август, обявяваме нов начин за плащане в iOS и Google Play: Epic директно плащане. Това е същата платежна система, която използваме за обработка на транзакции на PC, Mac и Android за Fortnite и Epic Games Store. Работим усилено, за да мащабираме платформата си за електронна търговия, за да поддържаме транзакции за големи събития като стартирането на Fortnite Season и Epic Games Store Mega Sale, и ние сме щастливи да внесем една и съща надеждна платежна система в iOS и Google Play.”

Това обявиха Epic Games преди няколко дни и наа теория това е една доста интересна стъпка, с която ще приемат директни плащания, без да дължат допълнителни такси на Apple и Google, тъй като покупките няма да минават през техните магазини за мобилни приложения. Естествено, макар и да не се харесва на всички, идеята за директни плащания си е изцяло в правото на Epic и с оглед на намаляне на разходите за такси и комисионни, които ще дължи, цените, които ще се предлагат на крайният потребител ще са с до 30% по-ниски.

Fortnite изгонени от App Store и Google Play

Отговорът на Apple не се забави.


Само няколко часа по-късно Fortnite беше вече свалена от AppStore и технологичният гигант пусна следното изявление за да обясни действието си: 
“Днес Epic Games предприеха злощастната стъпка за нарушаване на указанията за App Store, които се прилагат еднакво за всеки програмист и са предназначени да съхраняват магазина безопасен за нашите потребители. В резултат приложението им Fortnite е премахнато от магазина. Epic активира функция в приложението си, която не беше прегледана или одобрена от Apple, и те направиха това с изричното намерение да нарушат указанията на App Store относно плащанията в приложението, които се прилагат за всеки програмист, който продава цифрови стоки или услуги.”

Хората, които вече са свалили и инсталирали Fortnite на своите iOS устройства, могат да продължат да играят без проблеми, докато не започне новият сезон на играта или докато Epic не направят драстични промени в играта, задължаващи следващ ъпдейт. Ако в момента я нямате на телефона си и искате да играете – няма как. И двете системи за плащания, през AppStore и директно плащане към Epic, работят и можете да купувате онлайн съдържание, но има осезаема разлика в цените. Например 1000 V-долара, което е $ 9.99 през плащане в AppStore, сега струва само $ 7.99, ако използвате Epic директно плащане.

Fortnite изгонени от App Store и Google Play

Решението на Google?


Малко след премахването на Fortnite от Apple AppStore, Google направиха същото, с което потвърждават, че реално има проблем и неспазени правила. Тяхното становище се върти около същата идея, като на Apple, че Epic не спазват правилата за сигурност на Google Play Store.

“Отворената екосистема на Android позволява на разработчиците да разпространяват приложения през множество магазини за приложения. За разработчиците на игри, които решат да използват Play Store, имаме последователни правила, които са справедливи за разработчиците и съхраняват магазина безопасен за потребителите. Въпреки че Fortnite остава на разположение в Android, ние вече не можем да го предоставяме в Play, защото нарушава нашите правила. Приветстваме обаче възможността да продължим дискусиите си с Epic и да върнем Fortnite в Google Play.”

Все още можете да инсталирате Fortnite на Android обаче. Самите Epic насочват посетителите към своя уебсайт, където могат да изтеглят Fortnite чрез приложението Epic Games или през Samsung Galaxy Store на Samsung устройства. Това е различно от iPhone и iPad, където вече е невъзможно да инсталирате играта, ако още не сте го направили.

Fortnite изгонени от App Store и Google Play

Epic Games се изправя срещу Apple и Google в съда.


Epic твърди, че Apple има монопол под формата на iPhone, екосистемата iOS и App Store, който ги свързва заедно, и че Apple поставя необосновани ограничения за разпространението на приложения за iOS – че има един единствен начин да инсталирате софтуер в iPhone (или iPad). В оплакването се твърди също, че Apple поставя необосновани ограничения за обработка на плащания в iOS приложения.

Ние, като привърженици на отхапаната ябълка, пък сме склонни да твърдим, че именно тази затворена екосистема и тези изисквания към разработчиците са това, което отличава Apple от всички останали и това, което носи такава сигурност в техните устройства. Единствено можем да се съгласим, че цените са неоправдано високи.

„Epic предявява този иск за прекратяване на несправедливите и антиконкурентни действия на Apple, които Apple предприема, за да поддържа незаконно монопола си на два различни, многомилиардни пазара: 1. Пазара на разпространение на приложения за iOS и 2. Обработката на плащания в iOS приложенията“, гласи жалбата.

Извън цветните изказвания в медиите за Google, двете главни обвинения са идентични с делото на Epic срещу Apple: монополния контрол върху разпространението на софтуер на телефони и монополния контрол върху платежните системи в рамките на този софтуер. В случая на Google Epic е специално загрижен за мощната роля на Google Play Store като разпространител на приложения за Android и изискването на Play Store, че хостваните приложения използват Play Store Billing за покупки в приложението.

Интересното е, че всичко това, от свалянето на Fortnite от двата онлайн магазина за приложения до завеждането на дела срещу Google и Apple, се развива в рамките на само няколко часа, сякаш всичко е било подготвено предварително и Epic са знаели, че наистина нарушават правилата за ползване на AppStore и Google Play. 

Последвалото становище на Apple от 17-ти Август по случая показва посоката на компанията и отстояването на нейните принципи, а ето го и цялото, без авторска намеса:

“App Store е проектиран да бъде безопасно и надеждно място за потребителите и чудесна бизнес възможност за всички разработчици. Epic е един от най-успешните разработчици на App Store, прераствайки в многомилиарден бизнес, който достига до милиони клиенти на iOS по целия свят. Много искаме да запазим компанията като част от програмата за програмисти на Apple и техните приложения в магазина. Проблемът, който Epic създаде за себе си може лесно да бъде отстранен, ако представят актуализация на приложението си, която го връща в съответствие с указанията, за които са се съгласили и които се прилагат за всички разработчици. Няма да правим изключение за Epic, защото не смятаме, че е правилно да поставяме своите бизнес интереси пред насоките, които защитават нашите клиенти.”

Apple и Google премахнаха Fortnite от App Store и Play Store в отговор на нарушението на Epic, а Epic отвърнаха с подготвени съдебни дела, като съдят двете компании за антиконкурентни практики. Epic също е подал заповед за одобрение, с която моли съдилищата да попречат на Apple да го изключи от програмата за програмисти. Apple дават срок на Epic до 28 Август да направи промените, а дотогава Fortnite остава изгонена от магазините AppStore и Google Play.

Fortnite изгонени от App Store и Google Play

Автор

Tagged: , , , , ,

Коментирайте....