Zamunda.net, Arenabg.com, Zelka.org и RARbg.to са застрашени от затваряне

България провежда активна битка с торентите в последните години. Толкова активна, че чак се е стигнало до най-високо дипломатическо ниво. Проведен е разговор между българския посланик в САЩ и Държавният департамент на САЩ за спиране на Zamunda.net.

Въпреки, че инициативата за затваряне на всички торент сайтове винаги си я е имало и при нас, досега не се е гледало толкова сериозно на нея. Ако помните още през 2006г. и 2007г. арестуваха собствениците на Zamunda.net и Arenabg.com.

Това, което е вдъхновило битката срещу нарушаването на авторски права да се започне отново е така нареченият “черен списък – 301”. Може би малко хора знаят, че до 2018-та година България беше в него. За да излезем от там са се изисквали много труд и специализирани акции на отдел “Киберсигурност” в ГДБОП. Но не само това.

САЩ изискват сайтове като Zamunda.net да се затворят.

Zamunda.net
Zamunda.net. Снимка: Интернет

Затварянето на сайтовете е стъпка в борбата с онлайн пиратството и е ангажимент, който държавата ни е приела. Друга такава са четирите обвинения срещу Zamunda.net, Arenabg.com, Zelka.org и RARBG.to образувани от Софийска районна прокуратура.

Извършени са проверки на уебсайтове, разпитвани са свидетели, изискана е правна помощ от държави в и извън Европа. До спиране на торент сайтовете така и не се е стигнало. Това не отказва органите на реда и битката продължава с пълна сила.

Ако се стигне до такова решение цяла една епоха ще си замине. С носталгия си спомням времената, когато се уговаряхме с приятели всеки да свали различен филм. След няколко дни, когато са се свалили се събирахме да гледаме заедно и ги разменяхме на флашки. Естествено с навлизането на бързия интернет във всеки дом това отдавна не е нужно. Какви са вашите първи спомени за Zamunda.net?

България иска помощ от САЩ за затваряне на Zamunda.net

В процеса на разследването се оказва, че всъщност без помощта на американците няма как да се стигне до затваряне на Zamunda.net. Голяма част от хостваната информация е на сървъри с IP в САЩ и българското правителство е изискало помощ за казуса.

Този случай буди смесени чувства в нашия екип и честно казано сме разделени в избора си на позиция. От една страна имаме законовата обосновка – всеки продукт си има авторски права и подлежи на лиценз. Защо вземането на хляб от магазина без да го платиш се счита за кражба, а свалянето примерно на филм без да си платиш лиценза да е позволено?

От друга страна тук много хора ще скочат с нещо подобно на “в България стандарта на живот и заплатите са ниски”. Разбираме и тази позиция – все пак не всеки може да отдели 50лв, за да отиде на кино.

Какъвто и да е резултата от сътрудничеството на България и САЩ това ще е пореден удар по торент сайтовете и едва ли ще е последен. Използваме възможността да напомним за алтернативите, които са достъпни и финансово изгодни – стрийминг услуги като Netflix, HBO Max, Disney Plus и AppleTV+. Можете да се запознаете с техни цени в нашата сравнителна статия.

Споделете вашето мнение и позиция в коментарите.

Автор

  • Мартин Пенчев

    Позитивна личност с над 10 години опит в IT индустрията.

Коментирайте....