С какво запомнихме WWDC събитието на Apple?

Оценете тази статия...

Изминаха 10 дни от WWDC събитието на Apple. На него компанията от Купертино обяви големи промени идващи в операционните системи за iPhone, iPad и MacBook. Главното е, че в бъдеще изкуственият интелект в нашите смарт устройства да си остане само в тях, а не в облачното пространство. Новите операционни системи iOS 15, MacOS Monterey и iPadOS 15 поставят основите за това. А ето и най-големите промени идващи по-късно тази година.

iOS 15 носи подобрения за FaceTime, как получаваме нотификации и как слушаме музика.

Apple обяви iOS 15, който носи подобрения във FaceTime като пространствен звук и нова функция „SharePlay“, която ви позволява да споделяте мултимедия с хора във FaceTime виртуално. Актуализации на Messages, нов изглед за известията, възможност за задаване на различни „Focus“ състояния, актуализации на Memories в снимки, редизайн на приложението за времето и много други.

Новата функция Apple SharePlay ще ви позволи да гледате или слушате съдържание с други хора виртуално. Apple също така въвежда API за SharePlay, така че други разработчици да могат да създават приложения, които поддържат тази функция. Идеята е, че можете да гледате филм на телефона си, но да поканите и ваш приятел, който да сподели момента с вас. Докато мултимедиата се възпроизвежда можете да виждате реакцията на отсрещната страна. Макар да звучи малко странно гледането на филм на телефона с виртуални хора в сравнение с това да отидем на кино заедно, времената на пандемия налагат социална дистанция и това си е един приемлив вариант.

Apple Share play позволява да споделим мултимедия с наши приятели
Apple Share play позволява да споделим мултимедия с наши приятели

Изкуствен интелект ще чете текст от снимките ни.

Apple Live Text. Изкуствен интелект ще чете текст от снимките ни.
Apple Live Text. Изкуствен интелект ще чете текст от снимките ни.

Това е интересна функция, която всички Apple фенове чакат от години. Докато другите производители и разработчици я имплементираха в устройствата си, и Android телефоните могат да се похвалят с нея от години, Apple сякаш я игнорираха тотално. Но това се променя този септември.

Live Text на Apple ще дигитализира текста във вашите снимки, което може да ви позволи да копирате и поставите текст от снимка например или да се обадите на телефонен номер, който е на снимка. Apple казва, че използва „интелигентност в устройството“ за тази функция. Иначе казано, всички нужни обработвания и изчисления остават на нашия телефон и са защитени.

Скоро ще можем да използваме своя iPhone вместо лична карта.

Скоро ще можем да използваме своя iPhone вместо лична карта.
Скоро ще можем да използваме своя iPhone вместо лична карта.

Wallet приложението на Apple скоро ще ви позволи да съхранявате идентификационния си документ в цифров вид, който след това ще използвате като идентификация на летища. Засега проекта стартира за територията на САЩ, но се очаква до средата на 2022г. да навлезе и в останалата част от света.

Принципът на работа е същия като при добавяне на кредитна/дебитна карта. През Wallet си добавяме желания от нас документ и той е наличен винаги за бърз достъп само с 2 натискания на бутон.

Apple споделят, че скоро iPhone ще може да замести всички начини на идентификация и отключване. Ако помните, по-рано тази година направиха възможно да отключваме колата само със своя телефон, а със следващите версии на iOS ще можем да добавим карти за отстъпки, ключ карти за хотелски стаи и NFC чипове, които се ползват в много офиси днес.

Нови изисквания за сигурност на личните данни. Значителни подобрения в Mail и Safari

Нови изисквания за сигурност на личните данни. Значителни подобрения в Mail и Safari
Нови изисквания за сигурност на личните данни. Значителни подобрения в Mail и Safari

Едно от главните неща, за които винаги съм предпочитал Apple пред другите марки, е сигурността на личните ми данни. Ако нещо е на телефона ми или на моя Mac, то си е само мое, криптирано е и никой друг няма достъп до него, въпреки резервните копия в iCloud и файлове там.

Apple обяви нови функции на WWDC, фокусирани върху поверителността, включително че Apple Mail ще блокира проследяващите пиксели с Mail Privacy Protection и че Safari ще скрие IP адресите. Apple също така въвежда нов раздел в настройките, наречен „Отчет за поверителност на приложенията“.

Веднага се навъдиха специалисти и изказвания, че така маркетинговите компании нямало да могат да си получават нужната информация. Именно затова се въвеждат тези мерки, защото тези компании получават тонове лична информация за нас и нашето онлайн присъствие. Не ми се почва темата за подслушването с цел по-точни реклами.

Apple винаги са се борели да защитят нашите лични данни, а с новите промени в iOS 15, MacOS Monterey и iPadOS 15 можем да се чувстваме още по-спокойни – но не изцяло.

Siri не напуска iPhone

Siri най-накрая ще работи и без интернет връзка, а процеса по разпознаването на гласа и командите ни ще се извършва само на телефона ни. Apple ще позволи на Siri да обработва гласови заявки на устройството, което означава, че аудиото няма да се изпраща през мрежата и Siri може да приема много заявки, докато е офлайн. Apple ще позволи на производителите на аксесоари да добавят Siri към своите устройства. Компанията го показа на термостат Ecobee в своята презентация.

Кои нови функции и екстри ви харесват? Кои очаквате най-много? Какви други искате да се добавят?

Автор

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Коментирайте....