Wi-Fi 6E?! Защо всъщност ни трябва?

Оценете тази статия...

Най-бързата безжична връзка тепърва предстои

Само преди година видяхме навлизането на WiFi 6 и неговите предимства, а днес вече се говори за WiFi 6E.
​А какво всъщност означава това за нас потребителите? 
Всъщност това не е нов стандарт за WiFi, а ъпгрейд на вече съществуващият WiFi 6 от 2019 година. Разликата е че вече ще има собствена честота на работа и гарантирани по-високи скорости при обмен на данни. 

Федералната комисия по съобщенията гласува и одобри новата честота 6GHz за WiFi 6E миналата седмица и това води до много въпроси, които ще се опитаме да засегнем в днешната статия. Устройствата поддържащи новата мрежа ще са налични до края на годината и всеки един от нас ще може да си закупи, според нуждите и бюджета, но ако съдим по последните рутери от 2019 – няма да е евтино. 

С две думи, WiFi 6 е по-бърза и по-ефективна версия на Wi-Fi, която позволява на безжичните точки за достъп като рутери да управляват по-добре мрежите, препълнени с много потребители и клиентски устройства. Можем да използваме метафора за барман с четири ръце, способен ефективно да сервира напитки на няколко клиента наведнъж.

Сега за  Wi-Fi 6E. Това не е нова версия на Wi-Fi като Wi-Fi 6, а по-скоро термин, който идентифицира Wi-Fi 6 устройства, които са оборудвани с чипове, необходими за работа в тази нова маса от спектъра, който FCC току-що позволи. Този спектър се намира в диапазона 6GHz, честотна лента, която по-рано не е била разпределена за нелицензирана Wi-Fi употреба, като например 2,4 и 5GHz лентите.

И така, какво е толкова страхотно в 6GHz?

Да речем, че на кухненския плот ви седи литър мляко и че млякото представлява целия спектър от радиочестоти. Вземете игла, пъхнете я в опаковката и след това я извадете. Много тънка струя мляко започва да тече на голямо разстояние. След това вземете нещо малко по-дебело, като пирон, и прободете още една дупка. Този път тече повече мляко, защото дупката е малко по-широка – но млякото не стига толкова далече като първата дупка. Можете да мислите за тези две дупки като честотите 2,4GHz и 5GHz.

С честотен обхват от едва 70MHz, честотната лента 2.4GHz е по-тясна от двете. Подобно на иглената дупка, изстрелваща мляко в кухнята ви, тя може да изпраща данни на разумно разстояние, но при такъв малък отвор има ограничение до колко може да изпрати. С 500MHz честотна лента, 5GHz лентата представлява отвор с по-голям размер в картонената кутия. Може да изпраща повече данни наведнъж – но не може да го изпрати толкова далеч.

Това ни води до WiFi 6E и честотният обхват от 1200MHz. Представете си, че сте направили дупка с нещо доста по-голямо, например колкото монета, и млякото просто си тече в огромни количества, но си пада надолу и не изминава почти никакво разстояние. Това са плюса и минуса на WiFi 6E 6GHz – огромна скорост, възможност за предаване на голям обем от данните едновременно, но на много къси разстояния. Идеалната среда за употреба ще е между устройства в същата мрежа или дори същата стая. 

Wi-Fi 6E всъщност ще подобри чистотата на сигнала, защото няма да има устройства от предни генерации, които да са съвместими с него. Колко от вас са си настройвали рутера сами? Спомняте ли си колко пъти сте го настройвали, докато нацелите свободен канал, на който да работи оптимално? С новата гарантирана и запазена честота от 6GHz няма да се притеснявате от десетките 2.4GHz мрежи около вас и можем да сме сигурни, че сигнала ще е по-чист и без смущения заради рутера на комшията.

Ако се замислим малко повече, новата честота ще ни даде повече свобода при ползването на интернет на оживени места като стадиона, плажа или някоя конференция. Ще приключи борбата за капчица интернет с останалите хиляди хора, които са свързани към същата мрежа. WiFi 6E мрежата има възможността да обработи повече информация, по-бързо, едновременно към повече потребители.

А предимството за геймърите е повече от ясно. Повечето VR сетове изискват кабели за да поддържат високите скорости, които са им нужни. Пери Корел от Extreme Networks казва “С Wi-Fi 6E вие получавате не само повече честотна лента, но и по-чиста честотна лента – което означава, че е в състояние безжично да осигури по-високите скорости на данни, необходими заедно с истинската мобилност. “

Ще ни трябват ли нови устройства?

Помните ли бармана с четирите ръце? За да ви обслужи трябва да си платите. Или иначе казано – да, трябват ви нови рутери, телефони и лаптопи. 

​Ако не е наложително да купите рутер или телефон сега, препоръчваме ви да изчакате до средата на 2021, когато вече има различни опции от WiFi 6E устройства по магазините. “Очакваме първият набор от устройства да излезе на пазара през втората половина на тази година”, казва Виджай Нагараджан, вицепрезидент на отдела по маркетинг на безжичните комуникации и свързаността на Broadcom. „Ще видите цял набор от устройства, както от страна на инфраструктурата, така и от страна на клиента, и много повече и много по-ускорен процес през 2021 г.“

А ако скоро сте се сдобили с някое ново устройство като лаптоп, таблет или телефон, не се притеснявайте, защото те ще си работят и с WiFi 6E рутери напълно задоволително, но няма да може да ползвате 6GHz канала.

Автор

Tagged:

Коментирайте....