Коя стрийминг услуга да изберем – какво е стрийминг, сравнение и цени?

Оценете тази статия...

Netflix, HBO, Apple, Amazon, Disney – битката през 2020г. ще е ожесточена 

Стрийма е навсякъде покрай нас. Даже и да не знаем какво е това, ние го ползваме ежедневно без да се замислим, а битката за нови потребители между компаниите е ожесточена и тепърва ще се засилва.

Влизате ли в YouTube? Слушате ли музика през някоя онлайн услуга като Spotify, Apple Music или даже и някое локално радио? Гледате ли своите любими игри на живо в Twitch? Ако и на един от въпросите отговорът е да, вие използвате стрийминг услуга – добре дошли в 21 век. Отдавна отминаха дните, когато всеки от нас имаше огромна колекция от MP3-ки или видео файлове, свалени в някоя папка на компютъра, а за да допълнехме колекцията трябваше да се поразровим в интернет, да свалим и прослушаме Х на брой песни за да уцелим някоя без “Рафтър Дата БГ” и да си я оставим на компютъра за слушане и занапред.

Във всеобятното интернет пространство вече всичко е налично навсякъде, по всяко време, в добро и оригинално качество. Няма нужда да се свалят файлове, няма ограничения във вида устройство или място – просто трябва да имаме интернет и да натиснем Play, а ние ще разгледаме и сравним ТВ стрийминг услугите.

SmartMaks Netflix logo

Netflix

Какво ни хареса?

Регистрацията в услугата е лесна и се прави в рамките на 2 минути, като следвате няколко бързи и лесни стъпки за персонализиране и настройки.

Видео съдържанието не изисква високи интернет скорости за да се възпроизведе в HD или Ultra HD качество, но имайте в предвид, че по-високото качество ще използва повече интернет трафик – внимавайте с мобилното приложение, вижте си настройките внимателно.

Искат клиента да е щастлив – има филми и сериали, които са продукции на техните конкуренти и очевадно това не ги плаши, защото се добавят и нови.

Различни профили за всеки от 4-те потребителя, всеки със собствена история на гледане и предпочитания.

При излизане на нов сериал/сезон, целият е наличен за гледане от онлайн платформата.

Какво не ни хареса?

Естествено всеки от нас гледа 1-во цената, а те са си меко казано скъпи, в сравнение с другите. Стартова цена от 7.99 EUR месечно.

Няма субтитри на български език или ако случайно намерите такива са с автоматичен Google превод.

HBO Go logo smartmaks

HBO GO

Какво ни хареса?

Лесна и бърза регистрация, изчистен и елегантен дизайн на сайта, без излишни реклами.

Впечатлително ниска месечна такса от 3.99 EUR.

Български субтитри на повечето филми и сериали – пробвахме произволни и превода е качествен от това, което видяхме и чухме.

При излизане на нов сериал/сезон, целият е наличен за гледане от онлайн платформата.

Какво не ни хареса?

Няма предавания на други продукции, така че ако искате да гледате Lucifer, Stranger Things или The Witcher и все пак не ви се плаща 7.99 EUR месечно, се насочете към Zamunda. 

Ръчно добавяне на нови устройства и липса на история на гледане за различните потребители/ползватели на тези устройства.

Нямат, а според слуховете не искат да имат, 4К качество на картината на нито едно от ТВ предаванията в каталога си.

Поради липса на други минуси просто ще споделим, че не харесваме HBO, но всеки има право на лош вкус.

Apple TV+ smartmaks

Apple TV+

Apple TV+ изгряха много скоро на този този фронт и все още е трудно да се изкаже мнение за тях. За момента фокуса им към тази услуга е привличане на нови потребители, като предоставят безплатна услуга за 1 година на всеки закупил ново Apple устройство.

Скромно ще кажем, че като едни заклети фенове на ябълката, очаквахме силен старт на услугата, но бяхме разочаровани. Малък брой предавания, които се броят на пръстите на едната ръка. Можете да се гледа от 6 потребителя и тук слагаме една ! – трябва и 6-те човека да са във Family Sharing група.
4K HDR and Dolby Atmos, Опра, М. Найт Шаямалан – все предпоставки за силен старт, но явно ще го видим през 2020г. 

Ples steaming logo

Plex

Plex е един от нашите фаворити въпреки, че не е толкова разпространен. Той е напълно безплатен за ползване, но можете да си го закупите с еднократно плащане от 119 EUR или месечна такса от 4.99 EUR като така ще отключите допълните екстри за качество на звука при песните и синхронизация.

Ние от години ползваме приложението напълно безплатно на нашите машини и можем спокойно да кажем, че предлагат качество на услугата и са клиентски насочени. 

Идеята на Plex е вие сами да си  направите библиотеките от филми и сериали, като си ги свалите или закупите и ги пазите на своята персонална машина.  Положителното в случая е че сме в България и имаме Zamunda.net и това не е проблем.

След успешно сваляне на приложението на вашият компютър посочвате кои папки точно искате да са вашите библиотеки и какво е тяхното съдържание – филми, сериали, снимки, музика. При правилна настройка, можете да гледате/слушате тези файлове на всяко устройство, на което се впишете с вашият профил – мобилен телефон, таблет, лаптоп, ТВ, NAS устройства и др. 

Няма ограничения на колко екрана може да се гледа едновременно, няма ограничения колко филма и сериала може да има в библиотеките, може да гледате качество, каквото си поискате, стига да сте го свалили и е законна за ползване в цял свят.

Amazon Prime Video SmartMaks

Amazon Prime Video

Какво ни хареса?

Ниска цена за нови потребители – 2.99 EUR месечно за първите 6 месеца и 5.99 EUR месечно след това.

Богат избор от известни филми, сериали и детски предавания. Още в първите редове ни хващат окото заглавия като Мъж под Прицел, Двама мъже и половина и Пес Патрул.

Лесна и бърза регистрация – ако имате Amazon акаунт, вече имате и Amazon Prime Video акаунт, като само трябва да си потвърдите данните.

Какво не ни хареса?

Няма български аудио и субтитри.

Липсва профилиране на различни ползватели и устройства. Може единствено да се настрои родителски контрол с ПИН.

Началният екран изглежда някак разпилян и без нужна информация за услугата.

Disney+ logo

Disney+

В момента няма как да изкажем мнение за услугата и нейното качество, тъй като е ограничена и може да се ползва само в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Холандия. Няма информация кога може да се очаква в другите държави по света, но ако сте нетърпеливи инсталирайте един VPN за да преодолеете гео-локализирането и я тествайте. 

Интересното е да се отбележи, че само за тези локации и за скромните 3 месеца, приложението е свалено над 41 милиона пъти и услугата е генерирала над 100 милиона долара.

Очакваната месечна такса е $7, а каталога от филми и предавания ще включва всичко, което е собственост на Disney – Star Wars, MARVEL, National Geographic, PIXAR.

Мисля, че достатъчно засегнахме темата за стрийминг услугите и техните предимства или недостатъци. От вас зависи единствено да решите какво ви трябва повече – субтитри или по-голям избор, качество на картината или ниска цена, а по-долу сме направили една сравнителна таблица за улеснение при избора. 

Автор

Tagged: , , , , ,

Коментирайте....