Трикове и съвети, за да не ви се запотяват очилата, когато носите маска.

Оценете тази статия...

Случвало ли ви се е да ви се запотят очилата, когато носите предпазна маска?

С повишаване на броят заразени дневно от Covid-19 се върнаха мерките за задължително носене на предпазни маски на обществени места и магазини. Всеки от нас цени здравето си и макар и да искаме да спазваме мерките за безопасност, някои от тях са просто казани неудобни.Днес ще разгледаме няколко съвета, които се надяваме да помогнат на хората, които носят очила. Както знаете маските са препоръчително предпазно средство за борба с коронавируса и задължителни при посещение на публични места и мероприятия. Но случвало ли ви се е да ви се запотят очилата и да не виждате нищо? Колко често ви се случва? 

Посъветвахме се с нашите приятели и партньори от оптика Елеганс, специалисти в тази материя, и ни посъветваха това:

  1. Използвайте очила с хидрофобно покритие – отблъсква капчиците от конденз и влага. Стъкла се изпотяват при влизане от студено в топло помещение, но с такова покритие „изпотяването“ много бъpзо изчезва от само себе си. Когато вали, по стъклата не се задъpжат големи капки вода.
  2. Носете очилата върху маската си – Ако ги поставите една идея по-ниско на носа си за да застъпят маската, тогава преминаващият въздух е по-вероятно да не ги засегне. 
  3. Купете някой разпространен продукт за против мъгла – Има множество налични спрейове и кърпички против мъгла, които може да си струва да опитате, но не можем да гарантираме тяхната ефективност.
  4. Сложете кърпичка в маската – Ако залепите сгъната тъкан под маската си на моста на носа, тя може да абсорбира излизащата влага.
  5. Използвайте сапун и вода – Ако нямате специално покритие върху очилата си, можете да опитате да ги измиете със сапунена вода и след това да ги оставите да изсъхнат на въздух или много леко да ги изсушите. Идеята е, че сапунът оставя след себе си слой, който не позволява на очилата да се замъгляват. Най-добре е да избягвате сапуни, които се правят с лосион.
  6. Изполвайте пяна за бръснене – Както и при сапунената вода, нанесете лек слой, оставете да изсъхне и забършете с кърпичка. Тествано и действа около 1-2 часа, но имайте в предвид, че киселинността в пяната за бръснене може да разруши антирефлексното покритие. Този метод не се препоръчва.
  7. Използвайте маска с мост на носа – Ако вашата маска е с мост, тя ще прилепва по-плътно към контура на лицето ви и няма да позволява на влагата да излиза нагоре към очилата. Естествено можете да пригодите вашата маска, даже и да не е такава, като я залепите, но това ще ви носи дискомфорт всеки път, когато я сваляте. Все пак сте добре дошли да експериментирате и да споделите идеи.

Надяваме се сме помогнали на хората, които са се сблъсквали с този проблем, а ако имате други изпробвани и работещи идеи – споделете.

Автор

Tagged: , ,

Коментирайте....