TikTok е приложение за шпионаж според САЩ

Оценете тази статия...

Комисар на FCC призова както Apple, така и Google да изтрият TikTok от съответните им магазини за приложения, давайки на компаниите време до 8 юли да отговорят. В дългото писмо се казва, че TikTok не е приложение за споделяне на видео, а „сложен инструмент за наблюдение“ за китайското правителство.

В писмо от 24 юни до главните изпълнителни директори на Apple и Google, комисарят на FCC Брендън Кар описа ByteDance като „задължен“ на китайското правителство и „задължен по закон да спазва искания за наблюдение”. Позовавайки се на скорошен доклад на BuzzFeed News, че китайските служители на ByteDance са имали достъп до данните на потребителите на TikTok в САЩ многократно, Кар каза, че твърденията показват как TikTok „не спазва правилата, които и двете ви компании изискват всяко приложение да се придържа“.

Предишната администрация описа приложението като заплаха за националната сигурност, но експерти казаха, че това е вярно само по доста абстрактен начин. Администрацията на Байдън отмени изпълнителната заповед, но разпореди по-широк преглед на приложения, свързани с чуждестранни противници. Може да се запознаете с част от репорта от този преглед в долният цитат:

Чрез изтекли аудиозаписи от миналата седмица се разкри, че служителите на ByteDance в Пекин многократно са имали достъп до чувствителните данни, които TikTok е събрал от американците, след като тези потребители в САЩ са изтеглили приложението през магазините за приложения.

„В Китай се вижда всичко“, казва служител на TikTok в записите, въпреки факта, че TikTok многократно е представял, че данните, които събира за американците, се съхраняват в Съединените щати.

TikTok не е това, което изглежда на повърхността. Това не е просто приложение за споделяне на забавни видеоклипове или мемове. Това е овчето облекло. В основата си TikTok функционира като усъвършенстван инструмент за наблюдение, който събира големи количества лични и чувствителни данни.

Всъщност TikTok събира всичко – от истории на търсене и сърфиране до модели на натискане на клавиши и биометрични идентификатори, включително лицеви отпечатъци – които според изследователите могат да бъдат използвани в несвързана технология за разпознаване на лица – и гласови отпечатъци. Той събира данни за местоположението, както и чернови на съобщения и метаданни, плюс това е събирал текста, изображенията и видеоклиповете, които се съхраняват в клипборда на устройството.

Apple и Google все още не са дали становище по въпроса и не се знае дали ще се съобразят с решението на FCC за премахване на приложението от магазините за приложения AppStore и GooglePlay.

Междувременно, TikTok отговориха почти мигновенно на обвиненията, наричайки заключенията в тези доклади заблуждаващи.

„Като много глобални компании, TikTok има инженерни екипи по целия свят“, каза TikTok.

„Ние използваме контрол на достъпа, като криптиране и наблюдение на сигурността, за да защитим потребителските данни, а процесът на одобрение на достъпа се наблюдава от нашия базиран в САЩ екип за сигурност. TikTok постоянно поддържа, така че на нашите инженери в места извън САЩ, включително Китай, да могат да бъдат предоставени достъп до потребителски данни в САЩ при необходимост и при строг контрол.”

Автор

Tagged: , ,

Коментирайте....