18 000 компании засегнати от вирус – Intel, Nvidia, Cisco също

Оценете тази статия...

Зловреден код е бил намерен в системите на големи имена от IT индустрията

Преди няколко дни стана ясно, че компанията за IT мениджмънт SolarWinds е засегната от вирус и нейните клиенти са били под атака от месеци. Според непотвърдена информация, атаката е от Руското правителство и целите са били Министерство на финансите, Търговията, Държавата, Енергетиката и Агенцията за вътрешна сигурност на САЩ. В доклад се твърди, че 2 от тези агенции са инфектирани и хакерите са успели да откраднат мейли и конфиденциална информация.

Други правителствени агенции и много компании продължават да разследват поради обширния списък с клиенти на SolarWinds. Сега Wall Street Journal съобщава, че някои големи технологични компании също са заразени – Cisco, Intel, Nvidia, Belkin и VMware имат компютри в мрежите на SolarWinds, заразени със зловредния софтуер.

Хакерската атака е започнала преди месеци и даже все още продължава, а всички компании “все още разследват и ще споделят детайли скоро”.

Много е трудно да се установи точният размер на атаката и откраднатата информация, тъй като все още даже не се знае кои са били основните цели. Работи се по версията, че фокуса на хакерите е бил държавните агенции, а останалите почти 18 хиляди фирми са просто невинни жертви, ползващи същите системи.

Разследващите органи имат тонове информация за проверка преди да могат да дадат заключение по случая, а ние ще ви държим в течение с нова информация.

Ако ползвате услугите на SolarWinds е препоръчително да направите пълна проверка на системите си.

Автор

Tagged: , , , , , , ,

Коментирайте....