Подобрете Windows 10 с помощта на .bat файлове

Оценете тази статия...

Всяка една операционна система се затлачва със скрити и остатъчни файлове в процеса на ползване. Колкото повече я ползваме, толкова по-бавна ще става, затова и се препоръчва годишна профилактика на машината, която да включва преинсталация на вашата OS. В днешната статия ще ви покажа как да подобрите работата на Windows 10 само с няколко клика, като използваме .bat файлове, за да се автоматизира процеса. В края на статията съм приложил готовите файлове за сваляне.

Първо е хубаво да уточня какво е .bat файл.

Пакетният файл(.bat) е скриптов файл в DOS, OS/2 и Microsoft Windows. Състои се от поредица от команди, които трябва да бъдат изпълнени от интерпретатора на командния ред, съхранявани в обикновен текстов файл. Пакетният файл може да съдържа всяка команда, която интерпретаторът приема интерактивно и да използва конструкции, които позволяват условно разклоняване и цикъл в рамките на пакетния файл, като етикети IF, FOR и GOTO. Терминът “партида” е от пакетна обработка, което означава “неинтерактивно изпълнение”, въпреки че пакетният файл може да не обработва партида от множество данни.

Това е официалната информация налична в Wikipedia, но просто казано, това е текстови файл, в който има записани няколко команди. При двоен клик на .bat файла тези команди се изпълняват, обикновенно на заден фон, в рамките на секунди. Всеки, който е по-напред от мен в IT сферата, е добре дошъл да ме поправи, ако греша и да внесе повече яснота, но в общи линии е това.

Препоръчително е да създадете точка за възстановяване на системата или резервно копие, преди да стартирате някоя от настройките.

Въпреки че можете да проверите какво правят, като ги отворите в обикновен текстов редактор, винаги е по-добре да сте подсигурени и да създадете резервно копие, за да можете да възстановите системата до предишно състояние, ако нещата се объркат.

Предложените настройки и .bat файлове са тествани на Windows 10. Не знам за и не гарантирам съвместимост с други версии на Windows или други операционни системи.

Един от по-елементарните .bat файлове е Speedy PC, като него може да го използвате всеки ден, ако решите. Той изтрива всички временни файлове на вашата система и по този начин значително подобрява нейната работа.

Съдържанието на самият текстов документ е:

@echo off

del /s /f /q c:\windows\temp*.*
rd /s /q c:\windows\temp
md c:\windows\temp
del /s /f /q C:\WINDOWS\Prefetch
del /s /f /q %temp%*.*
rd /s /q %temp%
md %temp%
deltree /y c:\windows\tempor~1
deltree /y c:\windows\temp
deltree /y c:\windows\tmp
deltree /y c:\windows\ff*.tmp
deltree /y c:\windows\history
deltree /y c:\windows\cookies
deltree /y c:\windows\recent
deltree /y c:\windows\spool\printers
del c:\WIN386.SWP
cls

Можете да копирате горният текст в Notepad, чрез Save As… да съхраните документа с името, което решите и да изберете файлово разширение .bat или просто да свалите архива в края на статията.

Списък с .bat файлове за оптимизация на Windows
Списък с .bat файлове за оптимизация на Windows

Всеки от вас може да отвори .bat файловете и да провери тяхното съдържание преди да ги използвате. За целта може да използвате всеки един текстов редактор, като Notepad. А ето и пълния списък:

 1. Advanced Explorer Settings – Това променя повече от дузина настройки, свързани с File Explorer в Windows 10, които включват анимации, активират менюта или изключват неща като Toasts.
 2. Disable Automatic App Updates – Изключва автоматичните актуализации за приложенията на Windows Store.
 3. Disable Automatic Windows Updates – Изключва автоматичните актуализации за самата операционна система Windows 10.
 4. Disable Cortana Completely – Преименува Cortana процеса от searchUI.exe на searchUI.bak. Това ще убие процеса за постоянно и ще спести вашите ресурси.
 5. Disable Forced Reboot after Update – Блокира Windows да наложи рестартиране след актуализации, които изискват такова.
 6. Disable Lockscreen – Изключва заключения екран на Windows 10.
 7. Disable Telemetry – Изключва телеметрията на Windows 10.
 8. Disable Unnecessary Services – Деактивира услугите MapsBroker, DoSvc и Wsearch.
 9. Enable Defender Malware Protection – Активира защитата от злонамерен софтуер на Windows.
 10. Enable Secure Microsoft Edge Settings – Настройва Microsoft Edge за сигурност. Промените включват включване на Flash и Cortana, позволяване на непрекъснато сърфиране и др.
 11. Get Back Old Vertical Desktop Icon Distance – Променя вертикалното разстояние между иконите на работния плот.
 12. Hide Cortana – Деактивира Cortana, а с нея и търсенията в мрежата и други параметри, свързани с търсенето. Начинът на Microsoft за деактивиране на Cortana.
 13. Hide OneDrive – Скрива OneDrive и деактивира няколко свързани настройки.
 14. Re-enable Cortana Completely – Включва Cortana, ако решите, че ви трябва отново.
 15. Uninstall Unnecessary Apps – Премахва десет приложения, с които Windows 10 се доставя, включително 3D Builder, Skype App, Getting started и Voice Recorder.
 16. Enable Administrator Account – Позволява скрития администраторски акаунт в Windows.
 17. Enable Standby instead of Hibernate – Превключва режима на захранване от хибернация (който е бавен) към Standby.
 18. Get apps access for Administrator Account – Разрешава достъпа до приложения за администраторския акаунт.

Пакетните файлове(.bat) предлагат три предимства пред платените софтуерните програми.

Първо, те са проверими, което означава, че можете да ги проверите, за да сте сигурни, че правят това, което трябва и нищо друго. Това също означава, че можете да ги модифицирате по ваш вкус и дори да възстановите настройките до първоначалните им стойности.

Второ, можете да ги стартирате с един клик и те вършат цялата работа във фонов режим, без първо да стартират програмен интерфейс.

Трето – безплатни са. През годините съм тествал много платени приложения, които имат горните функции и едно такова обикновено ми е струвало около $40-50 годишно.

Enjoy!

Автор

Tagged: , , ,