Нова онлайн измама в WhatsApp и Telegram

3/5 - (1 vote)

За нова онлайн измама в WhatsApp ми сигнализираха читатели. Първоначално не я взех под внимание, тъй като звучи прекалено елементарна, но днес се опитаха и мен да ме метнат и съм длъжен да предупредя, колкото се може повече хора. Внимавайте!

Как работи измамата в WhatsApp?

Както е модерно в последните години измамата е фокусирана в придобиване на лични данни. Затова и винаги съветваме за по-високи нива на сигурност, верификация и по-сложни пароли. В този случай измамниците се насочват към вашия телефонен номер и имена.

Нормалният ми работен и натоварен понеделник беше прекъснат от СМС, който съдържа 5-цифрен код за верификация в Telegram. По принцип игнорирам такива известия, тъй като стават грешки при писане на номера, докато се прави регистрация, а и още повече, че нямам Telegram. Интересното не е това.

Може би минута по-късно американски номер ми писа в WhatsApp едно обикновено “Hi”. До тук нищо необичайно – все пак говоря с хора от различни държави всеки ден в WhatsApp. Това което ме озадачи, и честно казано малко ме стресна, е отговорът на отсрещната страна и колко натурално проговориха български.

Нова онлайн измама в WhatsApp и Telegram
Разговор в WhatsApp с измамник

Очевадно от начина на писане и изразяване това не е реален човек, а обикновенна бот програма. Същото съобщение може да са го получили още 1000 човека в същия момент. Ако някой се обърка и отговори с кода, който е изпратен като СМС, измамниците автоматично ще си направят профил в Telegram с вашите имена и номер. При евентуална измама от тяхна страна и ако ужилят някой друг потребител, той ще търси вас. Все пак досега му е пишело, че си пише с вашите имена и номер.

Трябва да сме много мнителни към всяка нотификация за верификация, която получим и да поддържаме поне елементарна онлайн култура за сигурност.

  1. Ако има проблем с акаунта ви в WhatsApp съпорт представителите никога няма да ви поискат код за Telegram. Двете приложения нямат връзка.
  2. Представител на услугата/приложението, което ползвате никога няма да ви поиска парола.
  3. Най-логичното, което ще видите, е автоматично съобщение (не чат съобщение), че профила ви е блокиран/застрашен. Ще има стъпки какво да направите, за да го отблокирате или защитите.
  4. Ако имате съмнения за измама винаги можете да посетите сайта на разработчика и да се свържете с него директно, за да сигнализирате.

А ако ви е по-лесно да питате някой за мнение и помощ, но нямате кого, ние сме винаги насреща и можете да се свържете с нас по мейл, в социалните мрежи и в WhatsApp.

Автор

Tagged: , , ,

Коментирайте....