Внимание нов вирус!!! Колко човека ви писаха, че Адидас подаряват дрехи и обувки?

Оценете тази статия...

Адидас раздава 3100 безплатни двойки обувки и тениски, за да отбележи своята 100-годишнина – вирус!

Това гласи последната новина, която се разпространява лавинообразно из интернет днес. А кликнахте ли?Ако сте отворили въпросният линк спокойно се насочете към Google Store, AppStore или WIndows Store и си изтеглете някоя антивирусна програма съвместима с вашият телефон, а ако случайно сте на компютър препоръчваме да свалите Nod32 – наш фаворит от години. 

Интересното в случая е темпото, с което се разпространява тази информация и засега единствено по месинджъра Viber. Типично по български, гледаме да разпространим далаверата максимално бързо, че да не свърши преди да е намазал и братовчеда. Спокойно хора, това не е боба на пазара, че да изчезне.

Първото, което прави впечатление е препинателната грешка в заглавието на статията – едва ли компания за милиарди ще допусне такава. Следващото е сайта към, който всъщност води споделената връзка – http://www.adidas-shoe.club. Сами може да забележите, че е явно някакъв клуб на Адидас, според така предоставеното име, а официалният сайт на марката е https://www.adidas.com и по нищо не загатва, че двете уеб страници са свързани или, че има такава кампания. 

Следващото, което направи много силно впечатление е скоростта, с която всички искаха да ми помогнат да набарам промоцията – за около 25 минути 20+ човека ми бяха писали съобщение във Viber за ме известят, че нещо “толкова яко” и “невероятно” съществува и сега ми е време да спечеля и аз. Благодаря ви приятели, но следващият път. 

Най-ясният знак, който последва след горните съмнителни знаци за вирус, беше, когато копирах линка и в защитена среда, недостъпна до операционната ми система, го копирах в отворен браузър и антивирусната показа, че и се доверявам с причина от години – съобщение, че този линк е връзка към вирус тип Троянец. 

Adidas вирус

Статията днес не цели да обиди някой заради доверието си или заради липсата на базови технически знания – все пак не всеки има нужда от такива. Идеята е всеки един от вас да види и да се замисли как реално спомага за разпространението на фалшиви новини, като просто копира и препраща непроверен сайт и информация към своето обкръжение.

Замислете се как проверихте информацията преди да я изпратите, какво може да стане, ако не говорим за обувки и тази информация е животозастрашаваща и как платформите и социалните мрежи да се борят с това, когато ние машинално и без да влагаме мисъл просто Copy/Paste. 

Автор

Tagged: , ,

Коментирайте....