MacOS – интереса на хакерите нараства

Оценете тази статия...

Измерен е рекорден ръст в новите вируси насочени към Mac OS

Mac OS от години се слави като най-защитената операционна система, като дотолкова потребителите вярват в нея и сигурността, която предлага, че над 80% от тях даже не инсталират антивирусна. Всеки, който се е докоснал до Apple машина и е работил известно време с нея, може наистина да я оцени и не би я заменил с друга. MacBook устройствата са предпочитани от професионалисти, програмисти и дизайнери и затова си остават и едни от най-скъпите на пазара и със само 9.74% дял.

Въпреки това вече се забелязва тенденцията тези проценти да се покачват, въпреки, че са доста далеч от показателите на своите конкуренти. Може би този ръст е накарал и хакерите да се насочат към създаването на нови вируси за Mac OS, а може причината да е информацията на Malwarebytes, че операционната система на Apple има пропуски във вградените защити (непотвърдена информация). Каквато и да е причината всеки един от нас трябва да се защити, защото приръста на нови Mac вируси е 400%. 

Да, правилно прочетохте – 400%. Все пак това не означава, че масово хората са хаквани и да захвърлите машината си в кофата за боклук. Просто ползвайте антивирусен софтуер за да подсигурите защитата на вашата машина и лични данни – Nod32, Malwarebytes, Avast, Norton и т.н.

Трябва ли ви антивирусна програма?

​Като цяло macOS е доста сигурна платформа. Тя разполага с функции като XProtect и Gatekeeper, които проверяват за вируси и дали инсталираните в даден момент приложения отговарят на изискванията на Apple. Но разбира се, няма 100% защита и винаги има начини тя да бъде заобиколена.

А след като става видимо, че Mac компютрите се превръщат в интересна мишена за хакерите, то те ще започнат да намират все повече методи да атакуват потребителите. Затова добавянето на антивирусен софтуер като допълнителна защита не е лоша идея. Той ще се обновява доста по-редовно и ще има списък със значително повече потенциални заплахи и проблеми, които да преглежда при сканиране. А всеки допълнителен слой сигурност е добре дошъл в ерата на постоянните хакерски атаки в Интернет.

Автор

Tagged: , ,

Коментирайте....