macOS 11 Big Sur – какво ново?

Оценете тази статия...

macOS Big Sur скъсява дистанцията с iOS с помощта на новият M1 чип.

Преди няколко дни Apple представиха последните си Macbook Air, Macbook Pro и Mac Mini, а както и се очакваше, още на следващият ден последната операционна система за тези устройства беше налична за сваляне. MacOS Big Sur носи много подобрения и нови екстри, а в днешната статия ще се запознаем с някои от тях.

Подобно на чипа M1, Big Sur е стъпка в усилията на Apple да обедини потребителския си опит на различни устройства. Много от новите му функции ще бъдат познати на собствениците на iPhone и iPad – опитва се да догони iOS. Big Sur – чрез поредица от незначителни промени и усъвършенствания – абсолютно постига целта да направи macOS да изглежда и да се чувства по-подобен на iOS от всякога. Дали всички тези функции са толкова полезни на компютър, колкото на iPhone, е друг въпрос.

Както винаги препоръчвам, ако можете да изчакате няколко дни/седмици, не го инсталирайте веднага. При всеки нов суфтуер може да възникнат грешки и бъгове, а в първите седмици те са най-много – оставете другите да ги намерят и Apple да ги поправят. Ако все пак сте като мен и нямате търпение да я изпробвате лично би трябвало да нямате проблеми. Свалянето премина бавно, заради многобройните потребители, които правят същото, но самата инсталация нямаше проблеми и беше в няколко лесни стъпки. На машини от последните години би трябвало да работи задоволително.

macOS Big Sur ревю

Първо впечатление

Веднага след инсталацията се наблюдава подобрение в работата на лаптопа и неговата производителност. Не очаквайте чудеса, особено, ако сте с Macbook Pro или Air от 2014-та, но цялостното усещане определено е положително.

Естествено първото, което прави впечатление е новият дизайн на операционната система и приложенията. MacOS Big Sur се приближава по дизайн до iOS и сякаш е направена за тъчскрийн лаптоп. Дали Apple няма да ни изненадат скоро с Macbook със сензорен екран?

Фокусът на macOS Big Sur е редизайнът. Цялата операционна система има нов облик, което според Apple е най-голямата актуализация на дизайна на нейната настолна операционна система от дебюта на OS X. Компанията направи редица промени, които ще звучат малки на хартия, но добавят към естетиката, която е по-приятелска , по-модерна и много по-близо до iOS. Например иконите на дока за приложения вече имат еднаква закръглена квадратна форма. (прозорците вече има и заоблени ъгли, както и други елементи като менюта, квадратчета за отметка, диалогови прозорци и плъзгачи.) Редица приложения също имат нови икони, които приличат на техните икони в iOS 14. Music вече е бяла нота на червен фон, Mail е белият плик на синия фон, компасът на Safari е поставен на бял фон и т.н. Нямам силни мнения относно формите на иконите, въпреки че съм сигурен много хора го правят. Старите бяха добре, новите също са добре. Като цяло обаче те допринасят за нов подчертан iPhone вид и усещане.

macOS Big Sur ревю
macOS Big Sur

Сигурно забелязохте, че док менюто и лентата за инструменти горе вече са прозрачни и се сливат с фона, а ако скролвате снимка в Safari ще си променят и цвета за да отразят съдържанието преминаващо под тях. Ако искате да изключите тази опция и да се върнете към предишните плътни цветове отворете Accesibility в настройките.

Control Center

Apple също така донесе няколко функции от интерфейса на iOS към macOS. Control Center, до който имате достъп, като плъзнете нагоре от дъното на iPhone, е и в Big Sur. Ще се покаже, като щракнете върху иконата за превключване от дясната страна на лентата с инструменти. Той поставя редица бутони на едно място. Както в iOS, можете да превключвате Wi-Fi, Bluetooth, AirDrop, Screen Mirroring, Do Not Disturb, регулиране на яркостта, силата на звука, подсветката на клавиатурата и възпроизвеждане / пауза на вашата музика.

macOS Big Sur ревю
Control Center в macOS Big Sur

Всъщност можете да приплъзнете бутони от Control Center до лентата с инструменти, ако предпочитате да ги имате там горе.

Notification Center

По-подходящото за macOS е актуализираният център за уведомяване, който се появява, когато щракнете върху часовника в лентата с менюта или плъзнете отдясно с два пръста върху тракпада. Това, което ми харесва в него, е, че можете напълно да го направите свой. Можете да залепите всички видове приспособления за iOS като преки пътища към Clock, Notes, Calendar и Podcasts и да ги подредите и оразмерите по ваш вкус. Иска ми се обаче да можете да ги използвате извън Notification Center. Ще се радвам да запазя инструмента за проследяване на времето на екрана или календара на работния си плот – Apple помислете над това.

macOS Big Sur ревю
Notification Center


Самите известия вече са групирани по приложения, което е за предпочитане пред това да се налага да прелиствам през една дълга емисия. И можете да отговаряте на съобщения директно от Центъра, без да се налага да отваряте приложения. Тази функция е супер полезна и открих, че я използвам много.

Safari в macOS Big Sur

Браузърът на Apple получи ъпдейт малко преди излизането на macOS Big Sur и вече си е отделно приложение, което ще си получава ъпдейти през AppStore, както всички други. Според компанията от Купертино, така ще могат да донесът така чаканите подобрения и екстри по-лесно до нас. Safari е с няколко ключови подобрения и е най-бързият браузър в света, според Apple. След няколко теста на Safari, Chrome и Mozilla съм склонен да им вярвам, особенно след като видях колко оперативна памет гълтат конкурентите и колко тромави стават.

macOS Big Sur ревю
Safari

Подобно на почти всички други браузъри, табовете на Safari вече имат икони по подразбиране. Има нова функция за естествен превод (все още в бета версия), която работи толкова бързо, колкото Google Translate и дори стига до части от няколко страници, които Google пропуска. Изборът на Safari е по-ограничен, но засега поддържа английски, испански, опростен китайски, френски, немски, руски и бразилски португалски. (Google може да преведе над 100 езика.)

Много от подобренията на Safari също са наваксващи усилия (въпреки че целта е Chrome в този случай, а не iOS). Например, сега можете да персонализирате началната страница с фоново изображение, преки пътища по ваш избор и други раздели (предложения на Siri за страници за посещение, персонализируем списък за четене, „отчет за поверителността“). Не бих нарекъл това най-полезната част от Big Sur, но това прави усещането да се чувства по-лично и намалява преднината, която Chrome имаше преди това, когато ставаше въпрос за персонализиране.

Една уникална функция, която Safari вече има, е преглед на табовете. Ако задържите курсора на мишката върху таб в лентата с отворени сайтове, изскача малък преглед на съдържанието му. Това е друга функция, която наистина е много подходяща за Mac, която често можете да използвате, за да прескачате между десетки раздели за училищна или офис работа. Най-полезно е, когато имате отворени множество раздели от един и същ уебсайт (като, да речем, Google Docs) и фавиконата не е достатъчна.

Има нов, видим фокус върху поверителността на данните. Щракнете върху щита отляво на адресната лента и ще изведете списък с това, кои тракери са активни на тази уеб страница и какво е блокирано. С нова функция за наблюдение на пароли Safari може да ви предупреди, ако една от съхранените ви пароли е била замесена в нарушаване на данни (друга функция, която Chrome вече има). И можете да персонализирате до кои уебсайтове може да има достъп всяко разширение.

Тук е мястото да вметнем, че вече има нов раздел в AppStore за Safari Extensions. Това са допълнителни разширения на вашият браузър, с които може да го модифицирате и персонализирате по ваш вкус. Броят им е много малък и по-никакъв начин не може да се мери със стотиците, които има Chrome, но от Apple са създали прост метод, който конвертира вече наличните Chrome разширения и ги прави съвместими със Safari. Единсвено трябва девелопърите да се задействат и да извършат процедурата.

Messages и Maps

Няколко други приложения на Apple вече приличат много повече на своите аналози на iOS. Messages вече има търсене на изображения, стикери Memoji, групови снимки, фиксирани съобщения, функция за търсене, която сортира резултатите по носител и сладки ефекти. (Балони се появяват, ако пожелаете на някого честит рожден ден, например.) Най-много се вълнувам от факта, че вече можете да отговаряте директно на съобщение в групов чат – щракнете с десния бутон върху съобщението и опцията изскача. Най-накрая можете да @ хора и в групи.

Maps също е претърпял основен ремонт. Има нов раздел в лявата страна, където виждате скорошни местоположения и любими, функция за 360-градусов оглед на Street View и насоки за велосипеди и електрически превозни средства. Когато щракнете върху адрес, малко балонче с цялата му информация се появява на картата, вместо да се показва в страничната лента, както се случва в Google Maps, показвайки бърз преглед на упътванията, TripAdvisor отзиви, изглед на улицата и други информация, извлечена от Google.

Има и други неща, включително актуализации на живо за споделени ETA и вътрешни карти за сгради като молове и летища. Накрая е също толкова пълнофункционален, колкото и неговият аналог на iOS, като това беше забавено прекалено много. Но най-много ми харесва, че той също е добре съобразен с нуждите на компютърен потребител.

Има различни джаджи и екстри в различни приложения. Big Sur поддържа автоматично превключване на устройства за AirPods, вече можете да видите кой от вашите приятели играе в Apple Arcade, FaceTime вече може да открие кога използвате езика на жестовете, Game Center има табло за управление по време на игра и т.н. Можете да видите пълен списък на уебсайта на Apple.

Коя нова екстра ви харесва най-много и какво още искате да има в следващи ъпйдети?

Автор

Tagged: , , , , , , , , , ,

Коментирайте....