LG напускат пазара на мобилни телефони

Оценете тази статия...

Да, правилно прочетохте заглавието. Едно от емблематичните имена в индустрията за мобилни телефони, LG, напуска пазара. Причината за това, според информация от изявление на компанията, е че компанията бележи загуби в последните отчетни периоди. Това е напълно нормално с навлизането на по-евтините китайски марки, които заливат пазара и станаха желана алтернатива за мнозина.

Но LG заслужават да бъдат запомнени като нещо повече от просто “още една марка”.

Техните телефони рядко бяха големи хитове и рядко някой би се сетил първо за тях, когато света е залят от Samsung и Apple устройства, но LG винаги са били иноватори. LG наистина представи няколко функции и иновации, без които телефонният свят би бил в по-лошо положение. Компанията беше първата, която постави ултрашироки камери на своите телефони и е пионер в дизайна на цял екран.

Един от емблематичните телефони на LG - LG G8X ThinQ
Един от емблематичните телефони на LG – LG G8X ThinQ. Снимка: Интернет

LG винаги са били главните тестери в света преди смартфоните. Техните телефони Chocolate и enV бяха стилни устройства, които помогнаха на LG да разшири разпознаваемостта на марката си по целия свят. Но след като iPhone и Android промениха всичко, LG се бореше да се адаптира.

Ранните телефони на LG с Android не бяха впечатляващи. Например Nitro HD от 2011 г. беше първото пъргаво флагманско устройство за дълго време, но беше осеяно с остарял, тромав софтуер и кратък живот на батерията. Неговият наследник, Optimus G, представляваше до известна степен усъвършенстване и по времето, когато G2 се появи през 2012 г., новата серия G на LG беше доста надеждна алтернатива на подобни на Samsung или HTC. G2 беше един от първите водещи смартфони, които се опитаха да намалят размера на рамката например.

Какво се случи последните години с LG?

През годините LG наблягаха на G серията, а G6 беше един от най-успешните им телефони тогава. Той лесно можеше да стане телефон за годината, но по същото време Samsung представиха Samsung Galaxy S8 с “безкраен” дисплей. За всяка добра идея, която LG имаше, имаше нещо безсмислено като отключването на G8 с отчитане на вените „Hand ID“. Въпреки че компанията направи голямо съобщение за нов Център за надграждане на софтуер, за да увеличи темпото на актуализации на Android, нищо не се промени. И в лицето на неудържимата маркетингова машина на Samsung, най-добрият опит на LG за идентичност на марката беше да добави „ThinQ“ към името на всеки водещ телефон.

През последната си година мобилното подразделение на LG се зае да се справи с проблемите си. Проектът Explorer имаше за цел да създаде по-иновативни дизайни, като красивото, но недостатъчно мощно Velvet и Wing с два екрана. На CES тази година компанията обяви концептуален телефон Rollable, който заяви, че планира да пусне на пазара – така и няма да го видим.

LG Rollable - разтегамият телефон на LG
LG Rollable – разтегамият телефон на LG. Снимка: Интернет

Телефоните на LG рядко бяха, ако изобщо бяха, най-добрите налични, но компанията наистина оказа значително влияние върху света на смартфоните като цяло. Със смъртта на мобилното си подразделение пазарът в САЩ става още по-хомогенен.

Автор

Tagged: , , , , , ,

Коментирайте....