Kaspersky Lab са риск за националната сигурност според САЩ

Оценете тази статия...

Федералната комисия по комуникациите(FCC) на САЩ добави руската компания за киберсигурност Kaspersky Lab към своя списък със субекти, които представляват неприемлив риск за националната сигурност на САЩ. Това е първият път, когато руска компания е добавена към списъка, който иначе е съставен от китайски компании, като Huawei, които са риск според Англия.

Твърди се, че през 2017 г. руското разузнаване е използвало антивирусния софтуер на Kaspersky, за да открадне класифицирани документи от Агенцията за национална сигурност – твърдение, отхвърлено от базираната в Москва компания. По-късно същата година бившият президент Доналд Тръмп подписа законопроект, забраняващ използването на продукти на Kaspersky от федералните агенции след като обвини компанията, че има връзки с Кремъл.

На фирмите в САЩ е забранено да използват федерални субсидии, предоставени чрез Фонда за универсална услуга на FCC, за закупуване на продукти или услуги от компаниите в списъка.

Kaspersky отговори на хода на FCC в прессъобщение на сайта си, като се казва, че решението на агенцията е „взето по политически причини“ в светлината на инвазията на Русия в Украйна и че компанията „остава готова да си сътрудничи с правителствените агенции на САЩ за справяне с притесненията на FCC или всяка друга регулаторна агенция.”

Автор

Tagged: , ,