Сгъваем iPhone със самовъзстановяващ се дисплей – новият патент на Apple

Оценете тази статия...

Публикувана заявка за патент на Apple разкрива идея за сгъваем смартфон, който да включва „самолекуващ се“ дисплей, позволяващ на устройството да поправи вдлъбнатини или драскотини, покриващи екрана. Заявлението, забелязано от Patently Apple, първоначално е подадено от Apple през януари.

В заявката за патент се казва, че горният слой на екрана на хипотетичното устройство може да включва слой от еластомер, който може да загуби и възвърне формата си, за да запази чувствителната вътрешна работа на устройството защитена. На теория материалът в тази концепция би направил сгъваемия дисплей по-траен.

Както Apple пише в заявката за патент, дисплеят на предложената концепция ще позволи на устройството да се поправи само, без потребителят да се налага да се намесва ръчно. На теория самоизлекуването на сгъваемото може да се активира автоматично, например когато устройството се зарежда или по предварително определен график и ще използва топлина, светлина или електрически ток, за да поправи защитен слой над екрана.

Технологията за самолечение на дисплей се появи за първи път още през 2013г., когато LG представиха своят смартфон, който трябваше да може да поправи щети по задният панел, но за съжаление тестовете на много потребители показаха не толкова сполучливи резултати. През годините няколко големи производителя на телефони, като Samsung, решиха да добавят интересната екстра в устройствата си, но засега малко хора и се доверяват. Може би Apple ще успеят да я усъвършенстват и да представят на света един наистина самолекуващ се телефон?

По-притеснителното за нас потребителите е всъщност цената, на която ще дойде това имагинерно устройство. При положение, че новите модели iPhone варират 1800-2400лв, сгъваемият и самовъзстановяващ телефон на Apple звучи притеснително скъп, макар и да е още в зародиш.

Ще поживеем и ще видим.

Автор

Tagged: , , , , , ,

Коментирайте....