Можете да ползвате iOS приложения на новите М1 Macbook с този лесен трик

Оценете тази статия...

Информацията не е все още официална, но трикът е тестван и работи.

The Verge са попаднали на интересна информация из социалните мрежи и форумите, в която се описва как да използваме iOS приложения, ако сме си закупили новите Macbook модели с M1 чип. Както видяхме от представянето на моделите и на новата macOS Big Sur, Apple правят границата между iPhone и Macbook все по-тънка и е съвсем логично скоро да видим нови лаптопи с тъчскрийн и пълна съвместимост с iOS приложения.

В долните редове можете да се запознаете с този лесен трик, с който да ползвате iOS приложения на новите Macbook с M1 чип. Оригиналната статия е на The Verge, като ви предоставяме информацията без авторска намеса:

По-рано днес MacRumors съобщиха, че е възможно да стартирате всяко приложение за iOS, което сте закупили, на Mac базиран на M1, при условие че можете да получите достъп до правилния файл. Разбира се, ако сте закупили или изтеглили приложение за вашия iPhone или iPad, е възможно да го стартирате на Mac, базиран на M1 – в момента разглеждам версиите за iOS на Dark Sky, Spotify, Slack, Netflix, и Gmail на MacBook Air.

Докато подкарвам някои от тези приложения, в някои случаи е доста ясно защо тези разработчици не са ги направили веднага за Mac в Mac App Store. Netflix например е ограничен в прозорец и не може да бъде преоразмерен или да премине на цял екран (но работи и можете дори да изтегляте видеоклипове за гледане офлайн). Instagram е сравнително малък на екрана, но също така работи добре, можете да публикувате и изглежда, че се включва в правилната библиотека за снимки и разрешения на камерата. Много от тези приложения изискват да работи системата на Apple „Докосване на алтернативи“.

За да стартирате тези приложения, просто трябва да вземете файловете с приложения, които са просто пакети с разширение .IPA. Тези файлове трябва да бъдат свързани с вашия Apple ID, така че не можете просто да ги споделяте с други хора. Преди много време IPA файловете бяха лесни за намиране в некриптиран iTunes архив, но това вече не е така. Вместо това можете да използвате дългогодишното приложение за Mac, наречено iMazing, за директно изтегляне на законно закупени IPA файлове на вашия Mac. Просто щракнете двукратно върху тях и те се инсталират във вашата папка с приложения като всяко друго приложение, стига вашите Mac и iPhone да са на един и същ Apple ID. Ние далеч не сме първите, които откриват това. MacRumors съобщиха за това и първото място, където мога да намеря потвърждение, е тази публикация от redditor probablyamy, който също обясни процеса стъпка по стъпка.

  • 1. Включете устройството към Mac с работещ iMazing
  • 2. Изберете „Приложения“ за iPhone, включен към вашия Mac
  • 3. Изберете „Управление на приложения“ в разделите в долната част
  • 4. Изберете „Библиотека“ на екрана за управление на приложения
  • 5. Изтеглете приложенията, които искате
  • 6. Щракнете с десния бутон върху изтегленото приложение в списъка -> Експортиране на ipa
  • 7. Щракнете двукратно върху .ipa файла на M1 Mac, за да стартирате инсталирането му.

Не е ясно дали това е просто “забравен” бъг в системата или Apple умишлено са го оставили и ще се развива в бъдеще, но определено не всички приложения ще работят безпроблемно, така че се пригответе за проби и грешки.

Новите компютри на компанията от Купертино идват с инсталирана новата macOS Big Sur, за която можете да се запознаете в тази статия.

Автор

Tagged: , , , , , ,

Коментирайте....