iOS 16 е налична за сваляне

Оценете тази статия...

Apple пусна най-новата си операционна система iOS 16 за съвместими iPhone. Безплатната актуализация включва нов заключен екран с уиджети, отмяна на изпращане и редактиране за iMessage, нови докосвания на клавиатурата, ново приложение Home и много други. iPadOS обаче няма да бъде актуализирана до версия 16 днес, тъй като тя ще бъде доставена по-късно като издание на iPadOS 16.1.

iOS 16 с превод на български!

Това може да не е една от най-големите новини и даже не беше споменато на представянето, но силно ни вълнува. iOS 16 идва на български език! Apple вече позволява да настроите своя iPhone на роден език и няма нужда да тормозим нашите родители и баби да учат английски език.

Новия Lock-Screen ни помага да не сме залепени постоянно за нашия iPhone.

Заключеният екран е мястото, където могат да се видят повечето от очевидните подобрения в iOS 16. Вече можете да добавяте уиджетс към заключения екран и те могат да действат като начин за представяне на известия. При моделите iPhone 14 Pro тези джаджи ще се показват дори когато устройството е изключено благодарение на новия винаги включен дисплей.

Заключен екран при iOS 16
Заключен екран при iOS 16

iMessage

Ако сте ежедневен потребител на iMessage, тогава има различни подобрения в iOS 16, с които Apple да ни зарадват. Вече можете да редактирате съобщение до 15 минути, след като сте го изпратили, и дори можете да отмените всяко съобщение до две минути след изпращането му. Apple добави и функция „маркиране като непрочетено“, за да можете да си напомните да отговорите по-късно на съобщения. Ако сте фен на аудио съобщенията, тогава iOS 16 добавя възможност за бързо превъртане напред или назад, докато ги слушате.

iMessage в iOS 16
iMessage в iOS 16

Apple Mail

Потребителите на вграденото приложение за поща на Apple ще получат нова опция за планирано изпращане в iOS 16 заедно с възможността бързо да отменят изпращането на имейл веднага след изпращането му. Има и функция „напомни ми“, така че имейлите ще се връщат обратно в горната част на вашата входяща кутия, а по-старите изпратени имейл съобщения ще се показват в горната част на вашата входяща кутия (точно като Gmail), за да ви подканят да изпратите последващи съобщения.

Haptics

Едно от най-добрите подобрения на iOS 16 е вградената клавиатура, така че да усещате вибрации, докато пишете. Haptics са били налични само в приложенията или когато активирате функции като фенерчето от заключения екран. Можете да активирате новите хаптики в областта за настройки в iOS 16.

Apple Home и Health

iOS 16 също включва преработено приложение Home с нови изгледи на камерата и уиджети на заключения екран и възможност за управление на Apple Watch от iPhone. Ако сте свикнали да копирате текст от снимка, вече ще можете да правите същото във видеоклипове в iOS 16. Тази последна актуализация на операционната система включва и подобрения в приложението Health, където вече можете да създадете списък с лекарства, които да проследявате, а също така витамини и добавки.

Lockdown режим в iOS 16

За тези, които са загрижени за поверителността, Apple добавя Lockdown Mode към iOS 16, който добавя „екстремна“ защита за хора, които може да бъдат таргетирани от шпионски софтуер. Режимът на заключване блокира прикачени файлове към съобщения, деактивира визуализацията на връзки, изключва някои технологии за сърфиране в мрежата по подразбиране и дори блокира FaceTime обаждания от непознати номера.

Точно като iOS 15, не всички обявени функции на iOS 16 пристигат веднага днес. Apple ще пусне своята iCloud Shared Photo Library за семейства по-късно тази година, например, която ще ви позволи да създавате и споделяте отделна iCloud фото библиотека с до пет други членове на семейството. Версия на CarPlay от следващо поколение също няма да пристигне, докато не бъдат обявени съвместими автомобили „в края на 2023 г.“

Устройства, които поддържат iOS 16:

 • iPhone 14, 14 Plus
 • iPhone 14 Pro / Pro Max
 • iPhone 13, 13 Mini
 • iPhone 13 Pro / Pro Max
 • iPhone 12, 12 Mini
 • iPhone 12 Pro / 12 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro / 12 Pro Max
 • iPhone XS, XS Max
 • iPhone X, XR
 • iPhone 8, 8 Plus
 • iPhone SE (второ поколение или по-късно)

Автор

Tagged: , , , ,

Коментирайте....