Пълно ревю на промените в iOS 15

Оценете тази статия...

iOS 15 и iPadOS 15 на Apple най-накрая са тук, но не всички функции, обявени на WWDC, присъстват в новите версии на операционните системи. Някои актуализации на iOS носят огромни нови функции; iOS 13 имаше тъмен режим (и много грешки), а iOS 14 имаше Widgets. Някои, като iOS 12, донесоха много необходими корекции на производителността и живота на батерията.

Случаят с iOS 15 обаче не е такъв. От години не сме наблюдавали толкова постепенно развитие на ОС, добавяне на различни опции и екстри във всяка нова бета, а същевременно в официалната версия, налична от вчера, няма нещо, което да промени цялостното усещане във вашият iPhone.

Прегледахме продуктовите страници на Apple за всяка ОС, за да намерим функциите, които тепърва ще се появяват на iPhone и iPad, като SharePlay, подобрена поддръжка на AirPod Find My, Universal Control и др. С изключение на Universal Control, който не е за iPhone (все още), всяка изброена функция липсва и в двете платформи. Оставаме със смесени чувства. От една страна е чакането няколко месеца за иновациите и новостите, които ще подобрят нашето ежедневие. От друга страна пък е сигурността в нашите устройства. Ако помните, iOS 13 беше изцяло нова разработка и донесе ключови фунцкии, но потребителите масово се оплакваха от грешки и бъгове.

Какво всъщност промениха iOS 15 и iPadOS 15?

FaceTime

FaceTime с нови функции и вид в iOS 15
FaceTime с нови функции и вид в iOS 15. Снимка: Интернет

Тъй като SharePlay не се доставя с първоначалната версия на iOS 15, актуализацията тази есен (поне засега) пропуска най-голямата си и лъскава функция. Самият FaceTime обаче получава някои актуализации, несвързани с SharePlay. Възможността да се създаде връзка към FaceTime повикване, което можете да изпратите до потребители на Windows и Android (които могат да се присъединят чрез уеб браузър).

Добавен е нов изглед тип “мрежа”, който (комбиниран с новите връзки) прави FaceTime много по-жизнеспособно решение за групов видео чат, отколкото преди. Добавени са и някои нови аудио функции, които да помогнат на телефона ви да се ориентира по-добре в това кой говори.

Изглежда, че Apple искат да изместят приложения като Skype и Zoom, но има доста път да се извърви, докато това се случи.

Safari

Що се отнася до промени, които ще засегнат почти всеки собственик на iPhone, актуализацията на Safari е най-значимото нещо в iOS 15. Браузърът получава редизайн за iOS, iPadOS и macOS (вече може да свалите ъпдейт на Safari 15 от AppStore на вашия MacBook). Това е най-голямата визуална промяна в тазгодишната актуализация досега.

Новата версия на Safari добавя и нова функция за група табове (която се синхронизира между устройствата чрез iCloud), за да помогне за сортирането на хаоса на всички отворени уебсайтове на вашите устройства и възможност за инсталиране на разширения на трети страни.

Дизайнът на новото Safari е една от най-противоречивите и обсъждани теми в последните 48 часа. Лентата за URL е вече в долната част на екрана(което лично на мен ми харесва в пъти повече), а отворените страници са вече с нов правоъгълен дизайн.Естествено не можем да пропуснем нивото на сигурност. Вече вашето IP ще бъде скрито, ако изберете тази опция.

Ако все пак искате да използвате стария дизайн можете да го промените от настройки.

Focus

Нов Focus режим в iOS 15
Нов Focus режим в iOS 15. Снимка: Интернет

Режим на фокус е нещо, от което всеки от нас се нуждае. Apple вече го предоставя на всеки, а вие единствено трябва да решите кога в какво настроение сте. Първоначално този нов режим звучеше малко като Do Not Disturb и ми се виждаше напълно излишно – поредната глупост, която трябва да игнорирам на моя iPhone. Но не!

Режимите на фокусиране могат интелигентно да се задействат по време на деня или на географски местоположения и да превключват конкретни оформления на началния екран. Можете също така да позволите на iOS 15 интелигентно да превключва режимите на фокусиране въз основа на това, когато смята, че ще ги искате или изключите, но автоматизираното превключване е неточно.

На практика използвах режимите на фокусиране, за да създам режим „Личен“, който изключва известията от Skype, LinkedIn, служебния ми имейл, календар и всичко друго, което може да ме издърпа онлайн през уикендите или вечерите и работи невероятно добре. Режимът на фокусиране „Работа“, от другата страна, се включва всеки път, когато съм в офиса или по време на работното време, и прави обратното, изключвайки известията от Facebook и Instagram, за да мога да се съсредоточа върху работата си. Също така се сменя в нов начален екран с джаджи за календар и имейл..

Това е по-интелигентна версия на предишните усилия на Apple да направи потребителите по-осъзнати как и кога използват телефоните си. На всеки от нас се е случвало да има моменти, когато искаме да използваме само част от телефона си, без двоичния режим за включване / изключване, който Do Not Disturb е.

iPhone поумнява!

Live Text за първи път с iOS 15
Live Text за първи път с iOS 15. Снимка: Интернет

Apple тръби от години за машинното си обучение, а iOS 15 има два от най-значимите си ходове в тази посока досега: Live Text и офлайн Siri. Текстът на живо все още работи в бета версията, но е впечатляващо добре. Можете да насочите камерата си към всеки текст, било то ръкописен или друг, а Live Text ще изтегли тази информация в текст за копиране.

В приложението Camera просто насочете телефона към текста, който искате да преведете/копирате и след като бъде засечен ще ви се появи икона приличаща на страница. Само това е.

Siri сега също обработва речта изцяло на устройството, което позволява (теоретично) по-сигурни и по-бързи взаимодействия, както и офлайн Siri команди за първи път. Те очевидно са ограничени в това, което могат да направят, но можете да вкарате телефона си в самолетен режим и все пак да изпълнявате основни задачи като отваряне на приложения, настройка на таймери и превключване на настройките. Не забелязах Siri да работи драстично по-бързо според моя опит, но допълнителните предимства са хубави.

Останалите промени?

До тук изброихме важните и значими промени в iOS 15, но това не означава, че няма и други. Всъщност те са толкова много, че ще ми трябва цял ден, за да ги опиша всичките. Затова ще се опитам да ги представя кратко и ясно.

Apple Maps пуска много фантастично изглеждаща нова 3D карта. Новите, по подробни карти изглеждат страхотно, но са изключително ограничени. Засега включват само няколко града в САЩ, а кога ще има и други градове или държави не се знае.

Новите 3D карти в Maps с iOS 15
Новите 3D карти в Maps с iOS 15. Снимка: Интернет

Вграденото приложение Weather има нов дизайн след закупуването на Dark Sky от Apple, добавяйки ленти в стил Dark Sky за температура, известие за валежи в стил Dark Sky за следващия час и карти в стил Dark Sky за температура, валежи, и температура. Има и някои блестящи нови анимации: гръмотевична буря ще освети приложението със светкавици, а дъждът ще потече по страните на екрана.

Бележките и напомнянията имат наскоро добавена система от тагове, заедно с интелигентни папки. Това е супер полезно за хората, които постоянно добавят бележки и забравят коя информация къде е. Таговете позволяват да търсим тази информация по ключова дума и автоматично да ни бъде представена.

Друга новост е Shared With You, която е добавена в повечето Apple приложения. Ако получите СМС с линк, при отваряне на Safari този линк ще ви бъде представен като опция за отваряне. Тази нова връзка е полезна и спестява време, ако например ни трябва линк, снимка или друго и трябва да прелистим цял разговор между няколко човека.

Автор

Tagged: , , , , , , , , , ,

Коментирайте....