Бъгове с iOS 14 и как да се върнем до iOS 13.7

Оценете тази статия...

Apple обявиха и пуснаха публично iOS 14 само преди няколко дни, но силно препоръчваме да не я инсталирате, ако не сте го направили вече.

Новата операционна система за iPhone е налична за всеки, който е с iPhone 6S или следващ модел. Екстрите и подобренията, които носи тя, отключват потенциала на тези скъпи устройства, които всеки от нас има. За някои това са устройствата, с които да са постоянно свързани с хората около тях – снимки, социални мрежи, музика, тренировки – докато за други, това са устройствата, с които работят и контролират своят ден и бизнес срещи – мейл, календар със срещи, бележки и т.н.

Без значение от кой тип хора сте вие вашият iPhone ще се усъвършенства до едно ново ниво с последната версия на операционната система, а тук предлагаме и едно кратко видео, което показва няколко основни екстри:

Новите мерки за спестяване на място означават, че входящите телефонни обаждания и разговорите със Siri вече не заемат целия екран. С режим Картина в картина потребителите могат да гледат видеоклипове или да говорят на FaceTime, доккато същевременно използват и други приложения. Siri е по-умна в iOS 14 и може да отговори на по-голям набор от въпроси с информация, извлечена от интернет, а също може да изпраща и аудио съобщения.

Това са само някои от подобренията, които ще видите и ще улеснят нашето ежедневие, но идват с един проблем – Apple прибързаха с пускането на iOS 14 за потребителите.

Причини защо да не инсталирате iOS 14.

Именно това прибързано пускане на iOS 14 публично е главният проблем в случая, защото с него идват и някои бъгове и несъответствия, които могат да попречат на много хора да използват телефоните си. Докато се отдалечаваме от обявяването на софтуера, започваме да виждаме оплаквания относно някои от първоначалните проблеми на iOS 14. Някои от тях са незначителни, други са далеч по-проблематични.

Първоначалният списък с проблеми с iOS 14 включва някои много често срещани проблеми. Потребителите на iPhone имат проблеми с изтеглянето и инсталирането на новата операционна система. Ако вашата инсталация на iOS 14 заседне, опитайте да рестартирате телефона си и ако това не помогне направете чиста инсталация през PC/Mac през Recovery Mode. Това обикновено решава проблема.

Също така виждаме оплаквания относно забавяне на потребителския интерфейс, проблеми с AirPlay, проблеми с Touch ID и Face ID, необичайно източване на батерията, проблеми с приложения на трети страни и iMessage, проблеми с Wi-Fi, проблеми с Bluetooth, проблеми с CarPlay, заключвания, замръзвания и срив. Отново, това е ранен списък и очакваме списъкът с проблемите на iOS 14 да расте, тъй като повече хора преминават от iOS 13.

Проблем с приложенията по подразбиране

Едно от ключовите предимства, което се очакваше от много хора, не работи подобаващо – задаване на различни приложения като основни по подразбиране. Ако примерно сте инсталирали Outlook и Google Chrome и искате да си ползвате тях на телефона, ще трябва да го настройвате при всеки рестарт на устройството, защото тази информация се връща към фабрични стойности всеки път.

Разбработчиците на приложения бяха силно учудени от еднодневното известие от страна на Apple. По традиция новата операционна система винаги е ставала публична с появата на новият iPhone на пазара, което даваше няколко дни или седмица за подготовка на приложенията и тяхната съвместимост. Уви тази година срока, в който трябваше да се подготвят и да пригодят към iOS 14 беше един ден. Това е предпоставка за проблеми при нормалната работа на телефона със стари или набързо скалъпени приложения.

Като съвет към всички, които се чудят дали да инсталират iOS 14 – недейте. Изчакайте няколко дни/седмици да се открият всички бъгове и да се отстранят, за да може да се насладите искрено на всички подобрения. А тези, които като мен все пак са инсталирали новата версия и искат да се върнат на iOS 13.7 Apple все още разрешава това и можете да посетите следната връзка за инструкции или прочетете редовете по-надолу.

Сваляне на версията от iOS 14 до iOS 13.7

Преди да продължите, уверете се, че сте направили следното:

  • Архивирайте всичко в iTunes, Finder или iCloud
  • Уверете се, че имате кабел за телефона със себе си
  • Батерията ви трябва да е над 50% или повече
  • Изтеглете iOS 13.7 / iPadOS 13.7 IPSW от тук и го запазете на удобно място – след малко ще ви трябва.

Важно: Моля, уверете се още веднъж, че сте архивирали всичко на сигурно и сигурно място – посетете тази връзка, ако не знаете как. След като преминете стъпките по-долу, устройството и информацията на него ще бъдат изтрити.

  • Стъпка 1. Свържете вашия iPhone или iPad към вашия компютър или Mac с помощта на Lightning кабел.
  • Стъпка 2. Уверете се, че вашият компютър или Mac е свързан с WiFi и към телефона/таблета.
  • Стъпка 3. Стартирайте iTunes или Finder.
  • Стъпка 4. Изберете вашето устройство от горния ляв ъгъл (iTunes) или от лявата странична лента (Finder), когато се появи.
  • Стъпка 5. Ще видите куп опции в средата. Намерете бутона, който се казва „Restore iPhone / iPad“ и кликнете върху него, като задържите левия клавиш Shift (PC) или левия клавиш Option (Mac).

Рестор на iPhone/iPad
  • Стъпка 6. В този момент трябва да се отвори нов прозорец. Просто изберете iOS 13.7 / iPadOS 13.7 IPSW файл на фърмуера, който свалихте преди малко.

iTunes или Finder ще извлекат съдържанието на фърмуера и след това ще го възстановят на вашето устройство. Целият този процес може да отнеме известно време, така че проявете търпение и по никаква причина не докосвайте телефона, таблета или компютъра си. Просто изпушете една цигара(вредно е недейте), вземете кафе и се върнете след поне десет минути. По това време вашето устройство ще се върне на iOS 13 / iPadOS 13, готово да бъде настроено като ново или възстановено от архив, който сте направили по-рано.

Автор

Tagged: , , ,

Коментирайте....