Краят на Internet Explorer наближава

Оценете тази статия...

Наближава краят на Internet Explorer. Остаряващият уеб браузър до голяма степен не се използва от повечето потребители от години, но Microsoft поставя последния гвоздей в ковчега на Internet Explorer на 15 юни 2022 г., като го оттегля в полза на Microsoft Edge.

„Съобщаваме, че бъдещето на Internet Explorer за Windows 10 е в Microsoft Edge“, казва Шон Линдърсей, мениджър на програмата Microsoft Edge. „Приложението за настолни компютри Internet Explorer 11 ще бъде прекратено и ще излезе от поддръжка на 15 юни 2022 г. за някои версии на Windows 10.“

Това изявление е както показващо точният край на Internet Explorer, така и доста неинформиращо.

В следващите дни сигурно ще се разберат отговорите на породилите се въпроси – За кои версии на Windows 10 ще бъде налично, ще може ли да се свали като допълнително приложение изобщо и бизнес клиентите ще получават ли ъпдейти за него, ако все пак продължат да го ползват.

Алтернативата за повечето бизнеси може би ще бъде Microsoft Edge с IE режим. Microsoft създаде своя IE режим за Edge преди няколко години и позволи на бизнеса да възприеме новия браузър, базиран на Chromium, за по-стари уебсайтове. IE режимът поддържа по-стари ActiveX контроли и стари сайтове, които изненадващо все още се използват от много бизнеси. Microsoft обещава да поддържа този IE режим в Edge поне до 2029 г.

Компанията се опитва да спре хората да използват Internet Explorer от години. Microsoft Edge се появи за първи път през 2015 г. и започна краят на Internet Explorer. Оттогава Microsoft нарече Internet Explorer „решение за съвместимост“, а не браузър и насърчи бизнеса да спре да използва остаряващия браузър в полза на Edge и неговия IE режим.

Докато каналът за дългосрочно обслужване (LTSC) на Windows 10 все още ще включва Internet Explorer през следващата година, всички потребителски версии ще прекратят поддръжката на браузъра. Microsoft не го изяснява, но най-накрая ще видим края на Internet Explorer да бъде пакетиран в Windows или през юни 2022 г., или скоро след това.

Междувременно, Windows 10 дава съвети и помага за деинсталиране на Adobe Flash Player. Ако не сте разбрали все още, Adobe Flash Player вече не се поддържа от операционните системи препоръките са да го изтриете от вашата машина.

Автор

Tagged: , ,

Коментирайте....