Apple iOS 14.4 поправя ключови грешки в сигурността – инсталирайте веднага

Оценете тази статия...

На 26-ти Януари Apple пуснаха публичният ъпдейт iOS 14.4. Той носи няколко новости и подобрения, но ние искаме да наблегнем на това, че поправя ключови грешки в сигурността и силно препоръчваме да инсталирате веднага.

Актуализацията на iOS включва поправка на недостатък в сигурността, който Apple казва „може да е бил активно експлоатиран“.

Не се разкриват много подробности за проблема със сигурността, за който докладва анонимен изследовател, но компанията заяви, че скоро ще бъде достъпна повече информация. Apple също пусна актуализации на защитата за WatchOS 7.3 и TVOS 14.4 във вторник.

Apple WatchOS 7.3
Apple WatchOS 7.3. Снимка: СмартМакс

Интересното в случая е мейл, който УниКредит Булбанк изпраща, за да предупреди за сериозен проблем със сигурността на нашите Apple устройства, ако не инсталираме iOS 14.4.

Искаме да Ви информираме за нови критични уязвимости, засягащи Apple устройства iPhone 6s и нагоре, iPad Air 2 и нагоре, iPad mini 4 и нагоре, както и iPod touch (7th generation) с версия на операционната система iOS, по-ниска от 14.4.

Трите уязвимости са маркирани като: CVE-2021-1782, CVE-2021-1870 и CVE-2021-1871.

Използвани заедно, те позволяват пълно компрометиране на вашето мобилно устройство и по-точно: 

-отдалечен достъп до устройството

-отдалечено управление на устройството

-изтичане на лични и служебни данни

От Apple е реализиран софтуерен ъпдейт/пач за справянето с този риск – iOS версия 14.4 

Apple iOS 14.4 поправя грешки в сигурността
Apple iOS 14.4 поправя грешки в сигурността. Снимка: СмартМакс

Щом компания от такава величина акцентира на дупките в сигурността на iOS едва ли става въпрос за стандартен ъпдейт “оправихме няколко бъга и грешки” и силно препоръчваме да инсталирате iOS 14.4 веднага.

Все пак поправката носи и някои нови екстри и няма как да не им обърнем внимание.

iOS 14.4 ще позволи на вашия iPhone да разпознава по-малки QR кодове от преди. Също така дава нови предупреждения за случаи, когато Apple не може да разпознае камерата на iPhone 12. Такива проблеми, естествено, могат да бъдат възможни единствено, ако телефона е претърпял манипулация в сервиз.

Що се отнася до Bluetooth, сега ще можете да посочите към кой тип аудио устройство се свързвате – високоговорител, стерео уредба за кола, слушалки или дори слухов апарат. Целта е да се гарантира, че нивата на звука автоматично съвпадат с устройството, което свързвате с телефона си.

За да изтеглите и инсталирате актуализацията, отворете Settings на вашият iPhone или iPad и докоснете General, след което Software Update.

Автор

Tagged: , , , , , , ,

Коментирайте....