Коя е тази песен, която ми се върти в главата цял ден? – Google ще отговори веднага.

Оценете тази статия...

На всеки се е случвало да му се забие някоя песен в главата и да остане там…… само една мелодия, която сякаш навява спомени, но не можем да се сетим коя е. Google вече ще разпознава тананикане, за да ни помогне при този тип тревоги.

Веднага се сещам за една серия на Женени с Деца, в която любимеца на всички, Ал Бънди, се опитва да си спомни любимо парче от младините.

Ал Бънди тананика в музикален магазин

Колко ли мъки щеше да му спести Google с новата си екстра? Всички ние, които имаме достъп до интернет и Google ще получим така желаната информация – само трябва да попеем/тананикаме.

Вчера Google добави нова функция за „тананикане за търсене“ към своите инструменти за търсене, която ще ви позволи да си тананикате (или подсвирквате, или пеете) досадната песен, която е заседнала в главата ви, и след това чрез техники за машинно обучение ще се опита да я идентифицира.

Тананикаме на Google за разпознаване на песни

Новата функция е достъпна днес в приложението Google както на iOS, така и на Android или в Google Assistant – просто попитайте Google „Коя е тази песен“ или докоснете новодобавения бутон „търси песен“ и след това си тананикайте на воля. Google ще ви покаже списък от песни, които най-много се доближават до вашето изпълнение, след което ще можете да докоснете резултатите, за да го слушате (точно както бихте направили с всяка друга песен, която сте търсили Google).

Google казва, че функцията работи, като използва своите модели за машинно обучение, за да „трансформира аудиото в числова последователност, представляваща мелодията на песента“, която след това може да сравнява със съществуващите песни. Компанията казва, че обучава тези модели на „различни източници, включително хора, които пеят, свирят или си тананикат, както и студийни записи“, като отнема неща като инструментите и качеството на гласа, за да се фокусира точно върху тази цифрова последователност. Следователно, функцията за търсене на тананикане трябва да работи, независимо дали сте глух или имате идеална височина. Новата функция за търсене е достъпна днес на английски за iOS и на повече от 20 езика за Android, като се планира да се добавят още в бъдеще.

Иновацията значително застрашава Shazam, който всеки ползва, за да разпознае песента, която слуша в момента. Дали Apple ще добавят нещо подобно, за да са конкуретни ще разберем скоро, а ние ще ви държим в течение.

Автор

Tagged: , , ,

Коментирайте....