Google добавиха опция в Android, с която  можем да се предпазим от 2G

Оценете тази статия...

След представянето на новата версия на Android – 12 стана ясно, че компанията е добавила опция, която ще е от полза в борбата с опазването на личните данни. Изминаха години, откакто 2G (две джи) престана да бъде стандарт, но защо отново е толкова нашумял тези дни?

Въпреки новите 3G, 4G и 5G, остарялата 2G технология, все още се използва активно, защото на места по-новите технологии нямат обхват. Методите за кодиране на данните, които се използват при 2G са несигурни. Това дава възможност на хакери, дори и с не толкова големи познания, да декодират информацията.

Друг проблем на тази технология е, че когато устройството осъществява връзка с дадена кула, по никакъв начин не се проверява, дали тази кула е автентична. Използвайки този недостатък, се осъществяват атаки с помощта на устройство, което се представя за клетъчна кула.

Новата версия на мобилната операционна система Android вече включва опция, чрез която потребителите могат ръчно да настроят устройствата си да не използват 2G. За да изключите 2G, влезте в Настройки -> Мрежи и интернет -> СИМ карти -> премахнете тикчето от „позволи използването на 2G“.

Ето как:

Автор

Tagged: ,

Коментирайте....