Как да добавим SSD на PlayStation 4

Оценете тази статия...

Ако вашата PlayStation 4 конзола е започнала да бави е време да я освежите с едно SSD. Процесът не е никак сложен и всеки от нас може да го направи в домашни условия само с една отвертка. Прочетете материала по-долу за инструкции как да направите това.

Защо да сменим хард диска на PS4 със SSD?

PlayStation 5 на Sony има фантастичен, вграден SSD, но докато тази конзола все още има проблеми с доставките и количествата от самото начало, вие сте заседнали с мъчително бавно време за зареждане на PS4. Междувременно можете да надстроите текущата си конзола със SSD и да вдъхнете нов живот на остаряващата игрална машина. Твърдият диск с 5400 оборота в минута, който се доставя с PS4 и PS4 Pro, е ужасно бавен. Дори и толкова късно в живота на PS4, SSD си е хубав ъпгрейд. Това няма да направи времето за зареждане моментално, но може да го намали с 10 до 20 секунди или повече. Всяка игра обаче е различна и някои може да не виждат забележими ползи – но хей, когато седиш там и чакаш, всяка секунда има значение.

Без да увъртам повече преминавам към самата смяна.

1. Избор на SSD.

Не е нужно да се притеснявате твърде много за избора на възможно най-бързия SSD, но ще трябва да се уверите, че купувате 2.5-инчов модел, а не M.2 SSD, които станаха популярни в компютрите напоследък. Последните SSD дискове, които ползвах са Samsung Evo и останах доста доволен от скоростите, които предлагат за цената си.

2. Подготовка на PlayStation 4 за смяната със SSD.

Смяната на самото устройство е изключително проста – всичко, от което се нуждаете, е отвертка. Първо обаче ще трябва да направите резервно копие на всичките си данни, да преинсталирате операционната система PS4 на новото устройство и след това да възстановите данните си, което в началото може да бъде малко объркващо. За това ще ви трябва едно USB(може би две) устройство. Ако се направи правилно обаче, целият процес трябва да отнеме около 15 минути. Нека преминем през стъпките.

Резервно копие на PS4
Резервно копие на PS4. Снимка: Интернет
  1. Трябва да архивирате всичките си данни, преди да вземете отвертката. Нуждаете се от USB устройство, за да архивирате записите на игрите и други данни, освен ако не сте абонат на PlayStation Plus, като в този случай можете да направите резервно копие в облака. Така или иначе, вашите трофеи няма да бъдат включени. Ако ви е грижа, отидете в раздела Трофеи в менюто на PS4, натиснете бутона Опции на вашия контролер и изберете Синхронизиране на трофеи с PSN.
  2. Поставете USB устройството и отидете на Настройки> Система> Архивиране и възстановяване от началния екран. Изберете опцията за архивиране – определено искате да направите резервно копие на запазени данни, тъй като това включва прогресът на вашите игри. По желание можете да архивирате приложения като Netflix, ако искате да избегнете повторното им изтегляне.
  3. Ако сте абонат за PS Plus, можете да прескочите СТЪПКА 2 и вместо това да отидете в Settings> Application Saved Data Management> Saved Data in System Storage и да изберете Upload to Online Storage.
  4. След като този процес приключи, изключете напълно вашата PS4, като отидете на Захранване> Опции за захранване> Изключване на PS4. Не искате да сте в режим Rest Mode. Изчакайте лампичката да спре да мига, за да се уверите, че е напълно изключена, след това изключете захранващия кабел, преди да продължите.

Престъпваме към смяната на самото SSD.

Този процес е максимално улеснен и не се изискват никакви технически познания.

Ако имате оригиналната PlayStation 4, плъзнете лъскавия панел в горната част на устройството вляво, докато се отлепи напълно. Развийте най-близкия до вас винт отляво, след което издърпайте клетката на твърдия диск към вас. Развийте четирите винта, които държат хард диска на място, и го заменете с вашия SSD.

Как да добавите SSD на PlayStation 4

Ако имате PS4 Slim, обърнете устройството. Вдясно от портовете има черно парче пластмаса с текст върху него – натиснете малко и го плъзнете надясно, за да го премахнете. Извадете големия винт отдолу, след това плъзнете клетката на устройството от страната на PS4 с помощта на черната лента. Развийте четирите винта, които държат диска на място, и го заменете с вашия SSD.

Как да добавите SSD на PlayStation 4 Slim

На PS4 Pro завъртете устройството и потърсете капака на твърдия диск вдясно от портовете. Намерете прореза отстрани и с пръст го отворете – той е нещо като малка врата. Свалете винта, който e под него, и плъзнете клетката на твърдия диск. Развийте четирите винта, които държат устройството на място, и го заменете с вашия SSD.

Как да добавите SSD на PlayStation 4 Pro

Инсталиране на операционната система.

Щом четете тези редове се предполага, че горните стъпки не са ви затруднили и вече имате монтирано SSD във вашата PS4 конзола. Тук вече трябва да се насочите към вашия компютър, защото трябва да свалите операционната система за PlayStation 4 – все пак новото SSD е празно.

Инсталиране на PS4 операционна система
Инсталиране на PS4 операционна система. Снимка: Интернет
  1. На компютъра си поставете второ USB устройство (не това, което използвате за архивиране на PS4). Щракнете с десния бутон върху устройството в Windows Explorer и изберете Format с FAT32 като файлова система. Създайте папка на устройството с име PS4 и вътре в нея създайте друга папка, наречена UPDATE.
  2. След това отидете на тази страница на уебсайта на Sony и скролнете надолу до PS4 console reinstallation file – не искате файла за актуализация на софтуера в горната част на страницата, искате пълния софтуер за преинсталиране на ново устройство. Или го свалете директно от ТУК.
  3. Запишете файла в папката UPDATE, която сте създали по-рано. Не преименувайте файла – той трябва да се казва PS4UPDATE.PUP, за да работи.
  4. Извадете флаш устройството и се върнете към вашия PS4. Ще трябва да включите контролера си с USB кабел, след това натиснете и задръжте бутона за захранване, докато чуете втория звуков сигнал – около седем секунди – това ще стартира конзолата в Safe Mode.
  5. Изберете опцията Initialize PS4 (Reinstall System Software) и натиснете X. Поставете вашето USB устройство с файла за ОС и натиснете OK на екрана. След като намери актуализацията, изберете Next, за да инсталирате PS4 софтуера на новото си, бързо устройство. Когато процесът приключи, вашият PS4 ще се рестартира и ще ви покаже екрана за първоначална настройка.

Възстановяване на резервното копие.

Възстановяване на резервно копие на PS4
Възстановяване на резервно копие на PS4. Снимка: Интернет

Ще трябва да влезете отново в акаунта си в PlayStation, тъй като за първи път настройвате това PS4. Преди да продължите обаче, трябва да възстановите данните, които сте архивирали, като поставите USB устройството и отидете в Settings> System> Backup and Restore > Restore PS4.

Ако сте направили резервно копие чрез PS Plus, вместо това отидете в Settings > Application Saved Data Management > Saved Data in Online Storage > Download to System Storage. След това трябва да изтеглите отново и/или да инсталирате отново игрите си. След приключване на тези стъпки конзолата ще е все едно нищо не сте променяли – освен, че ще е светкавично бърза.

Автор

Tagged: , , , , ,

Коментирайте....