Немски военен лаптоп с класифицирана информация е продаден в eBay

Оценете тази статия...

Изследователи по сигурността закупиха лаптоп на Bundeswehr само за 90 евро. Вътре бяха класифицирани документи на подвижна ракетна система, използвана от германските въоръжени сили.

Специалисти по сигурността от G Data, базирани в западния град Бохум, закупиха употребяван лаптоп на Bundeswehr за 90 евро.На компютъра имало поредица от документи, включително инструкции как да се унищожи системата за противовъздушна отбрана LeFlaSys Ozelot, която е подвижна ракетна система за противовъздушна отбрана разгърната през 2001 г. и използвана и до днес. Системата земя-въздух се използва за бързо реагиране срещу въздушни заплахи, защитавайки командните центрове и войски в движение.

Файловете били с надпис „VS-Nur für den Dienstgebrauch“ – най-ниското ниво на секретна класификация, което не е особено успокояващо предвид елементарният пробив в националната сигурност.

“Преносимият компютър, който придобихме, съдържа обширна техническа информация за системата LeFlaSys, включително стъпка по стъпка инструкции за работа и поддръжка. Информация за това как да управлявате системата за придобиване на цели, както и самата платформа за оръжие, може да бъде намерена там и разбира се, инструкции как да се унищожи цялата система, за да се предотврати използването й от вражеските сили” каза Тим Бергхоф, експерт по сигурността на данните в G Data.

„Bеше лесно да получим достъп до информацията. Входът за Windows не изискваше парола. Входът за програмата, съдържаща документацията на оръжейната система, беше защитен с много лесна за гадаене парола. Оттам нататък можете свободно да разглеждате документацията. “

Ако имате излишни 90 евро и искате класифицирана информация може да се насочите към eBay и да стискате палци.

Автор

Tagged: ,

2 thoughts on “Немски военен лаптоп с класифицирана информация е продаден в eBay

Коментирайте....

%d bloggers like this: