Немски военен лаптоп с класифицирана информация е продаден в eBay

Изследователи по сигурността закупиха лаптоп на Bundeswehr само за 90 евро. Вътре бяха класифицирани документи на подвижна ракетна система, използвана от германските въоръжени сили.

Специалисти по сигурността от G Data, базирани в западния град Бохум, закупиха употребяван лаптоп на Bundeswehr за 90 евро.На компютъра имало поредица от документи, включително инструкции как да се унищожи системата за противовъздушна отбрана LeFlaSys Ozelot, която е подвижна ракетна система за противовъздушна отбрана разгърната през 2001 г. и използвана и до днес. Системата земя-въздух се използва за бързо реагиране срещу въздушни заплахи, защитавайки командните центрове и войски в движение.

Файловете били с надпис „VS-Nur für den Dienstgebrauch“ – най-ниското ниво на секретна класификация, което не е особено успокояващо предвид елементарният пробив в националната сигурност.

“Преносимият компютър, който придобихме, съдържа обширна техническа информация за системата LeFlaSys, включително стъпка по стъпка инструкции за работа и поддръжка. Информация за това как да управлявате системата за придобиване на цели, както и самата платформа за оръжие, може да бъде намерена там и разбира се, инструкции как да се унищожи цялата система, за да се предотврати използването й от вражеските сили” каза Тим Бергхоф, експерт по сигурността на данните в G Data.

„Bеше лесно да получим достъп до информацията. Входът за Windows не изискваше парола. Входът за програмата, съдържаща документацията на оръжейната система, беше защитен с много лесна за гадаене парола. Оттам нататък можете свободно да разглеждате документацията. “

Ако имате излишни 90 евро и искате класифицирана информация може да се насочите към eBay и да стискате палци.

Автор

Tagged: Bundeswehr, eBay