Учени успешно клонираха чернокрак пор за първи път

Екип от сътрудници от San Diego Zoo Global, ViaGen Pets AND Equine, службата за риби и диви животни и група за опазване на биотехнологиите, наречена Revive and Restore, си сътрудничиха за успешното клониране на пор за първи път, използвайки клетки и малко електричество. Стъпката не е просто поредният експеримент за уплътняване на времето, а се е наложила за спасяване на изчезващ вид.

Популацията на чернокраките порове е застрашена от доста време

Според National Geographic всички чернокраки порове, живеещи днес, са тясно свързани и са братя, сестри или първи братовчеди – което прави продължаването на вида донякъде проблематично. Популацията на малките приятели е била силно застрашена от комбинация от силватична чума и липса на генетично разнообразие.

За да се борят с това, учените взеха яйца от най-близкия жив роднина на чернокракият пор: скромният домашен пор. Процесът включва узряване на яйцата, премахване на ядрото и комбинирането му с клетките на отдавна умрял черноног пор на име Уила. Благодарение на електрически заряд, клетките са се разделили и са имплантирани в домашен пор.

Надеждата е, че това разнообразие може да спомогне за изграждането на по-голяма устойчивост към силватична чума, причинена от същите бактерии, причинители на Черната чума, и по този начин да засили устойчивостта на вида към болести. Оливър Райдър, директор на зоологическата градина в Сан Диего, каза пред National Geographic, “разширяването на генофонда изглежда като огромна възможност да се гарантира дългосрочната устойчивост на вида.”

Автор

  • Мартин Пенчев

    Позитивна личност с над 10 години опит в IT индустрията.

Коментирайте....