Bitcoin 800 милиарда и 13 години по-късно

Оценете тази статия...

Преди 13 години на днешния ден създателят на биткойн мрежата Сатоши Накамото публикува първата публикация във форума P2P Foundation. Публикацията представя за първи път системата за електронни пари на членовете на форума

Встъпителната публикация във форума е доста завладяваща и изобретателят също така оставя връзка към първата версия на софтуера във форума. „Разработих нова P2P система за електронни пари с отворен код, наречена Bitcoin“, пише Накамото преди 13 години днес.

Bitcoin първо обявяване
Bitcoin първо обявяване

„Той е напълно децентрализиран, без централен сървър или доверени страни, защото всичко се основава на крипто доказателство вместо на доверие. Опитайте или разгледайте екранните снимки и проекта“, добавя създателят.

Накамото е изключително описателен в първата публикация във форума, а изобретателят на биткойн обяснява проблема с конвенционалните валути. „Основният проблем с конвенционалната валута е цялото доверие, което е необходимо, за да работи“, пише Накамото онзи ден. „Трябва да се вярва на централната банка, че няма да понижи валутата, но историята на фиатните валути е пълна с нарушения на това доверие. Трябва да се вярва на банките, за да държат парите ни и да ги прехвърлят по електронен път, но те ги отпускат на вълни от кредитни балони с едва малка част от резервите.”

Накамото отговаря: „Мисля, че това е първият път, когато опитваме децентрализирана базирана система“

Спокойно можем да кажем, че системата за електронни пари на Сатоши Накамото навакса и за тези 13 години бяха издадени 18 954 937 биткойна от максималния брой от 21 милиона. Пазарната капитализация на биткойн (BTC) в момента възлиза на повече от 800 милиарда долара и от създаването си на 3 януари 2009 г. мрежата функционира с 99,98713391230% рейтинг за работоспособност. Изобретението на Накамото също предизвика създаването на хиляди крипто монети и днес в крипто икономиката има 12 523 крипто актива.

Автор

Tagged: ,

Коментирайте....