Apple под все по-голям натиск за личните данни

Оценете тази статия...

ФБР отново погва Apple за достъп до личните данни на потребителите

Битката за контрол на личните данни и кой да има достъп до тях никога не спира. ФБР продължават да налагат техни разбирания и изисквания към начина на работа на технологичните гиганти.

От години Apple са една от малкото компании, която се е обявила против споделянето на лични данни с трети страни и наистина правят нещо по въпроса. Разбирането, че нашите данни са си само наши и единствено ние можем да решим какво да правим с тях и на кой да ги дадем, е подкрепено с многобройни защити на нашите Apple устройства. Имате телефон с лицево разпознаване – самото сканиране и складираната информация са криптирани в телефона. Ползват функцията ApplePay – информацията за вас и вашите предпочитане банкови карти са криптирани на телефона. Искате сигурен месинджър – iMessage опцията предлага криптирани end-to-end съобщения, които никой не може да хакне.

Изобщо, когато говорим за Apple и лични данни, 
можем да сме сигурни, че сме защитени 
и единствено трябва да се насладим на нашите устройства. 
         

Естествено този контрол и защита не се одобряват от всички организации, които разчитат именно на липсата им. Всички помним случаят през 2016, когато един от стрелците в Сан Бернардино притежаваше iPhone, заключен с четирицифрен код. Битката между Apple и ФБР в съда продължи с месеци, докато ФБР не се отказаха, а Apple показаха какви са ценностите на компанията и тяхната безкомпромисност. За който не помни случая ще припомним, че стрелеца притежаваше Apple iPhone, но тъй като е бил заключен с код, ФБР не можеха да го отключат и да проверят за “евентуални доказателства показващи умисъл”.

Apple бяха учтиво помолени по съдебен път да направят нова операционна система, която да позволи въвеждането на безкраен брой PIN кодове на това устройства, с обещанието, че тази задна вратичка ще се използва единствено на това устройство и никъде другаде. След няколко месеца спорове във Федералният съд все пак технологичният гигант защити своята теза, че личните данни трябва да бъдат защитени и за да гарантират бъдеща сигурност на потребителите не трябва да изобретяват такива задни вратички, въпреки че могат. 

Днес сме свидетели на подобна ситуация – криптирането на iCloud. 
Всеки, който ползва iPhone има своето облачно пространство, в което да съхранява резервни копия на настройките на телефона, контактите и снимките си – iCloud.

Тези резервни копия в момента са криптирани, но за разлика от информацията на телефона ви, Apple също могат да ги отключат – имат ключ също като вас. Точно това искаха да променят и единствените, които да могат да достъпват тази информация да са самите потребители, но ФБР намеси и проекта замръзна. 

За архивирането на iCloud “нашите потребители имат ключ, но и ние имаме такъв”, каза изпълнителният директор Тим Кук през 2019 г.
“Правим това, защото някои потребители губят или забравят ключа си и след това очакват помощ от нас, за да получат данните си.”
   

Според ФБР, заключването на тези файлове и ако Apple си премахнат достъпа до тях, ще навреди на бъдещи разследвания, в които технологичният вариант може да помогне. До сега при поискване на властите Apple са откликвали в 90% от случаите и са отключвали резервните копия на потребителите за да съдействат при разследване, а според последните данни това ще остане така засега и няма да се променя. 

Явно този път решението не е толкова агресивно за да не се навлиза в нови спорове, но със сигурност това не е последната дума на компанията и защитата на личните данни винаги ще им бъде приоритет.

Автор

Tagged: , ,

Коментирайте....