Apple U1 – чипът, за който никой не говори, а трябва

Оценете тази статия...

Как U1 чипът на Apple може да промени бъдещите iPhone

Колко от вас са чували или са се интересували от новият чип U1, който беше представен през Септември с iPhone 11? Определено на конференцията не бяха отделени внимание и обяснения за него, но това не означава, че той е по-малко важен спрямо другите компоненти.iPhone са много компактни и няма свободно място в тях, но когато там има специално отредено място за нов компонент, трябва да се обърне внимание на причината – няма нищо случайно. 

U1 използва безжична технология, наречена ултра широколентов (UWB), която Apple нарича „GPS в мащаба на вашия хол“. Тази технология е подобна на WiFi, но работи в различен диапазон от честоти, които като цяло ще имат по-малко смущения и следователно повишава производителността. Той изпраща бърза серия от импулси в широк спектър до други устройства с активиран UWB наблизо, за да определи точните им позиции и да прехвърли големи количества данни – много повече, отколкото е възможно при по-обикновения Bluetooth стандарт.

Технологията не е нова и отдавна се ползва, но досега беше насочена към индустрията и производството – например за тагване на кутия в склад за по-лесното и намиране по-късно. U1 чипът обаче бележи първия път, когато устройство за масовия пазар е включило UWB.

От Apple все още мълчат за целта му, но възможностите са десетки.

Някои от тях са за безжично отключване на вратите на автомобила ви. Да, други безжични устройства вече го могат, но благодарение на U1 чипа ще можете автоматично да отключите вратата, до която сте, а не всички.

Течове от Купертино показаха, че Apple планира конкурент за Tile – електронните маркери, които закачаме към ценности, така че да можете да ги намерите с приложение. Тъй като продуктите на Tile разчитат на Bluetooth LE, оборудваните с U1 смартфони и маркери за локатор биха били по-точни при намирането на точно местоположение. 

U1 чипът може да помогне на мобилните устройства на Apple да установят по-силни и по-надеждни връзки помежду си в AR приложения. Това би позволило на два iPhona винаги да знаят къде е другият в многопотребителски AR опит и скоростите му на предаване биха им позволили да комуникират един с друг по начини, които досега не са били практични.

Това не е първият път, когато Apple е хвърлила тежестта на името си зад нов стандарт, за да опита да стимулира въвеждането в цялата индустрия. Някои предишни проекти са успели; други не са. Но ако този набере скорост, Apple няма просто да има друг продукт за своята развиваща се AR платформа, а ще изпревари конкурентите си, тъй като новите типове приложения, базирани на местоположение и интелигентни домашни условия придобиват все по-голяма популярност.

Автор

Tagged: , ,

Коментирайте....