Adobe Flash Player – краят на една ера.

Оценете тази статия...

Както Adobe предупреждават от 3 години, най-накрая дойде и момента, в който трябва да кажем последно Чао на Adobe Flash Player.

Емблематичната добавка за браузъри достигна своят край, след като помагаше на интернет да съществува такъв, какъвто го познаваме, вече цели 24 години. Всеки от нас го има инсталиран на компютрите си и даже без да усещаме присъствието му се наслаждавахме на едно красиво изживяване онлайн.

В годините, когато пикът на интернет еволюцията беше връзката с модем през телефонна линия, скоростите не бяха особено високи, но все пак ние потребителите си изисквахме приятно изживяване онлайн. Тук точно е помогнал Adobe Flash Player. Ако влезете в някой сайт и имате бавна скорост на интернета ще се изнервите, че анимациите, ефектите и видеата в него не са зареждали достатъчно бързо, но с помощта на ефективната добавка всеки от разработчиците на такава информация можеха да предоставят клип с анимация, музика и ефекти за 2MB, както казват специалисти.

„Бихте могли да направите пълна триминутна анимация с множество знаци, фонове, звуци и музика, по-малка от 2 мегабайта (MB) и видима от браузъра“, обясни аниматорът Дейвид Фърт.

Flash беше нещо повече от просто анимация – той също така позволяваше на уебсайтове като YouTube да предават висококачествено видео. До 2009 г. Flash е инсталиран на 99% от свързаните с интернет настолни компютри.

Но по това време светът премина към мобилни устройства и Adobe реагира бавно.

„Бяхме оптимизирани за телефони от по-нисък клас с Flash Lite“, обяснява Дейвид Менделс, бивш изпълнителен вицепрезидент на продукти в Adobe. „Беше невероятно успешен на места като Япония, но не беше същото като пълната настолна Flash версия. Не беше напълно съвместим.“

Ключовото в случая е било появата на Apple на пазара за мобилни телефони. Adobe не са били подготвени за революцията, която нагризаната ябълка са подготвили. Затворена система, контролиран достъп на приложения и сайтове, невъзможност за инсталация на Flash, а Apple бързо станаха световен лидер и присъстваха във всеки дом.

Apple навлиза на пазара за мобилни телефони и Flash започва падежа си.

С появата на тъчскрийн телефоните и мобилните операционни системи, масовото преминаване на потребителите към мобилен трафик не беше нищо неочаквано – удобството да имаш смартфон в джоба си и той да може да направи всичко, което може и тежкият и бавен стационарен компютър вкъщи си е несравнимо. Почиваш си на пикник и слушаш музика, бягаш в парка и може да си изпратиш мейл по работа. Примерите са много, а тенденцията през периода 2009-2011г. е била именно това – изместване на стационарните компютри от смартфоните.

Но интернет продължи с пълна пара.

Farmville използват Flash
Farmville поддържаха 11 милиона играчи, чрез Flash

Големи марки като Facebook, Netflix и YouTube вече стриймваха видеоклипове към смартфони без Flash и през ноември 2011 г. Adobe спря разработването на Flash за мобилни устройства. Той продължи да произвежда Flash за настолни компютри, но софтуерът страдаше от множество недостатъци в сигурността. През 2015 г. Apple деактивира приставката в уеб браузъра си Safari по подразбиране и Chrome на Google започна да блокира някои части от Flash съдържание. През юли 2017 г. Adobe обяви, че ще оттегли Flash през 2020 г.

Според него други технологии, като HTML5, са узрели достатъчно, за да осигурят „жизнеспособна алтернатива“, без да се изисква от потребителите да инсталират и актуализират специален плъгин.

В последната си актуализация Adobe заяви:

Искаме да отделим малко време, за да благодарим на всички наши клиенти и разработчици, които са използвали и създавали невероятно съдържание на Flash Player през последните две десетилетия. Гордеем се, че Flash имаше решаваща роля за развитието на уеб съдържание в анимация, интерактивност, аудио и видео.

Какво трябва да направим?

Adobe съветват да изтрием Adobe Flash Player от нашите системи и в сайта си са посочили стъпките, в които да направим това на Mac и Windows.

Деинсталирането на Flash Player ще помогне да защитите системата си, тъй като Adobe не възнамерява да издава актуализации на Flash Player или корекции за сигурност след датата на края на живота.

На 31-ви декември 2020г. Adobe Flash Player официално приключи своят жизнен цикъл и остави HTML5, CSS и други да заемат полагащите им места в предоставянето на качествена и сигурна информация на потребителите.

Автор

Tagged: , , , , , , ,

Коментирайте....