8 неща от ежедневието ни, които технологията напълно промени

Оценете тази статия...

Какво промени технологията през последните 20 години и по какъв начин? 

Припомняли ли сте си носталгично неща от детството, които са изчезнали и заменени с по-нови и модерни предмети? А за онези моменти, в които е трябвало изцяло да разчитаме на себе си и нашите знания и умения? Вече не е така и ние от СмартМакс събрахме няколко неща от нашето ежедневие, които са изцяло променени от новите технологии.

1. Съхраняване на информация.

Макар и не всички да го помнят, преди дискетите си бяха писъка на модата. Идваше IT специалиста с едно малко куфарче с 200 дискети и без проблеми ви инсталираше операционна система или програма. На всяко бюро аристократично седеше стойка с разноцветни дискети, на които се правеше резервно копие на важните файлове. Днес те са изместени от карти с памет, които седят в телефоните ни и флашки, в които спокойно можем да си пренасяме операционни системи, програми, че даже има място и за  снимки и музика.

2. Скоростта на нашата интернет връзка

Прекрасният звук на модема вкъщи, който се опитва да се свърже с интернет и се чува как набира номера, екстремното чувсто дали комшийката от етаж 1 ще дойде да се кара, че не може да си ползва телефона, защото с нея сте дуплекс…. тези неща са заменени с тишина. Навсякъде около нас постоянно се слагат по-нови и по-силни антени, които да позволяват даже да гледаме филми от интернет през телефоните си

3. Гейминг изживяването

Няма човек, който да не знае или да не е играл Супер Марио и танкчетата на своето Нинтендо и носталгично да не си спомня за това. Култовата за времето си игра беше сборен пункт за всички деца вкъщи, а размяната на дискети с игри беше ежедневие. Алтернативата от последните години са игровите конзоли Xbox и PlayStation 4, а удобството от липсата на кабели няма как да не се забележи.

4. Слушането на музика

Колкото и странно да звучи, много от младежите не знаят какво е уокмен. Уокмен е това в лявата снимка. Едно странно и обемисто устройство, което преди ни позволяваше да слушаме музика навсякъде. И каква наслада беше да чуеш песните, за които си висял цял ден пред радиото за да запишеш с микрофон. Това в дясно пък всеки го знае – смартфон. За пример, Apple Music позволява на всеки, който си плаща абонамента от 4.99лв, да слуша над 40 милиона песни, когато си поиска, по всяко време.

5. Как работим

Помня как преди, когато трябваше да се изготви доклад, трябваше да се посетят поне няколко места, като компютърен клуб и книжарница, за да може да го представите на хартиен носител – звучи ли странно? Малко хора имаха лични компютри вкъщи, а още по-малко имаха и целият набор от нужни устройства като скенер и принтер, за разлика от днес, когато почти всеки има личен лаптоп и достъп до принтер. Мобилните телефони от последните години по нищо не отстъпват на компютрите по възможности и позволяват да работим, докато сме в движение.

6. Как пътуваме

Както споменахме в предните примери, мобилните телефони се развиват с толкова силни темпове, че не отстъпват по нищо на компютрите и е съвсем логично да ни помагат и в ориентацията. Когато пътуваме основното, което ни интересува е дали имаме достатъчно батерия за да проверим маршрута, ако се изгубим. Основните навигации на Google и Apple предоставят задоволителни резултати и ни помагат да намерим крайната дестинация и да си изберем начин на предвижване, с което те напълно обезмислят носенето на хартиена карта. 

7. Как пазаруваме

Дали ще си пазарите по списък и с пазарската кошница в някой магазин или удобно настанили се вкъщи на дивана, избора си е ваш, но все пак това е едно от нещата, които технологиите промениха. За някои от нас липсата на други хора при пазарене, липсата на блъскането с колички по касите и липсата на чакане са достатъчни плюсове за предпочитане да се пазари по интернет. 

8. Как спортуваме

Какво всъщност ви трябва за да спортувате? Както се вижда от лявата картинка, трябва да имаме единствено дрехи, обувки и мотивация. Технологиите успяха да променят даже и този процес, като една обикновенна тренировка като бягането за здраве има солидна подготовка – да се изберат специалните дрехи, които са модерни, да се зареди телефона, да си вземем слушалките, да си вземем преносима батерия, ако случайно или телефона или слушалките се изхабят. И естествено, както обичаме да казваме – ако го няма отбелязано във Фейсбук, значи не се е случвало. 

Примерите са безброй, но засега ще се спрем на тези, а ако вие искате да споделите как новите технологии ви помагат или пречат в ежедневието, споделете в коментарите във Фейсбук. 

Автор

Tagged: , , , ,

Коментирайте....